Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Superliga florbalistů v sobotu zavítá poprvé do zahraničí, opět vyvrcholí v O2 areně

Marek Beneš (v popředí) pomohl v dubnu v superfinále Tatranu k titulu.
Marek Beneš (v popředí) pomohl v dubnu v superfinále Tatranu k titulu.Český florbal / Martin Flousek
Domácí superliga florbalistů vyjede v nové sezoně poprvé do zahraničí. V sobotu se v úvodním kole představí v německé Saské Kamenici mistrovský Tatran Střešovice a Bohemians. Soutěž stejně jako extraliga žen vyvrcholí opět superfinále v pražské O2 areně v sobotu 26. dubna, či o den později. O přesném termínu se rozhodne, až bude jasné, že nehrozí kolize s hokejovým play off.

Tatran proti Bohemians nastoupí v Richard-Hartmann-Halle v sobotu od 18:00 po utkání německé soutěže mezi mistrovským Weissenfelsem a domácím Floor Fighters. "Český florbal má ambici být lídrem a posunovatelem i mezinárodního dění," uvedl prezident svazu Daniel Novák.

"Toto je jeden z projektů, který by mohl pomoct jedné z klíčových zemí. Je to největší evropská ekonomika. Věříme, že se podaří nastartovat víc florbal v Německu. A chceme superligu postupně představovat i mimo Česko. Chtít a být ambiciózní, aby naše liga působila ještě dominantněji, než působí teď," doplnil Novák.

Nováčky superligy jsou Kanonýři Kladno a Bulldogs Brno. Sestoupil pražský celek Butchis. Přes pád o soutěž níž budou pokračovat v superlize Pardubice, protože licenční podmínky nesplnil pražský celek Black Angels a mohl se přihlásit až do třetí nejvyšší soutěže.

Preview k zápasu Livesport Superligy Střešovice – Bohemians.
Livesport

"Cílem licenčního řízení, které je zavedeno v našich nejvyšších soutěžích už přes 10 let, je ochránit soutěže před určitým problémem, který může v oddíle nastat. Bohužel teď se nám stalo, že oddíl neplnil žádná ekonomická kritéria, a proto nemohl být do této soutěže připuštěn," řekl Novák. Pardubičtí Sokoli odstartovali společný projekt s Black Angels, který propojil mužstva tak, aby vznikl sportovně úspěšný a ekonomicky stabilní elitní tým. V názvu proto mají Sokoli Pardubice i zkratku BA.

Extraliga žen, která startuje také v sobotu, se bude hrát stejně jako v minulé sezoně s 11 týmy, protože po vítězství v baráži nepodal přihlášku do nejvyšší soutěže Start98. Nováčkem je Dobruška. Do první ligy sestoupilo Znojmo. 

Superfinále nemá oproti minulým rokům před startem pevně dané datum. Organizátoři v uplynulé sezoně řešili kolizi s prodlužovaným sedmým duelem semifinále play off hokejové extraligy mezi Spartou a Třincem. "Důvod je velmi pragmatický. Potřebujeme najít absolutní shodu s ostatními sporty, které se s námi potkávají v O2 areně. Neradi bychom opět jen drželi Spartě palce, aby dohrála svůj zápas tak, abychom byli schopni plynule navázat. Termínovka hokeje je podrobovaná nějaké diskuzi a během následujících dvou tří měsíců bychom měli vědět přesný termín," řekl Novák.

Pohárová soutěž, která odstartovala v srpnu, vyvrcholí finálovými zápasy mužů a žen 25. února 2025 ve Zlíně. Její vítězové si spolu s mistry zajistili v posledních dvou sezonách účast v Poháru mistrů.

V něm se představí ve čtvrtfinále jako první 20. září florbalistky Chodova proti Kloten-Dietlikon Jets a o dva dny později se šampionky Vítkovice představí na hřišti Zug United. Ve stejný den bude obhájce triumfu Tatran Střešovice hrát venku proti SV Wiler-Ersigen a florbalisté Mladé Boleslavi přivítají Zug United. Odvety se uskuteční o týden později. Vrcholem mužské reprezentační sezony bude mistrpvství světa v Malmö od 7. do 15. prosince.