Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Favorit úřadoval. Francie porazila Česko 72:59, talent Wembanyama dal 22 bodů

Aktualizováno
Victora Wembanyama v souboji proti Česku.
Victora Wembanyama v souboji proti Česku.Livesport
Čeští basketbalisté už bez šance na postup prohráli v Pardubicích v posledním domácím zápase kvalifikace mistrovství světa s Francii 59:72. Přestože na začátku druhé čtvrtiny vedli až o 19 bodů, neukončili proti úřadujícím vicemistrů Evropy sérii porážek, která je připravila o účast na šampionátu. Natáhla se na šest kvalifikačních utkání. Duel v Enteria areně sledovalo 4521 diváků.

Francouzský tým, kterému také chyběla řada opor, dotáhl k vítězství ziskem double doublu za 22 bodů a 17 doskoků Victor Wembanyama, favorit letošního draftu NBA. Nejlepším střelcem utkání byl ale domácí Tomáš Kyzlink s 23 body. Ani jeho výkon týmu kouče Ronena Ginzburga nestačil na to, aby oplatil Francii porážku z loňského srpna z Paříže 60:95.

"Tým, který obvykle sází 90 bodů, jsme ubránili na 72 a to bylo z naší strany skvělé. Tihle hráči ukázali, že mají budoucnost v národním týmu. V útoku bylo jasné, že to bude těžké. Oni běžně drží soupeře v obraně na 60 bodech a já jsem pyšný, jak jsme většinu zápasu hráli," řekl Ginzburg novinářům.

Češi měli skvělý vstup do utkání. Začali šňůrou 8:0 a až do času 4:33 nepovolili soupeři ani jeden koš ze hry. Vedli tak 13:1 a hned devíti body se na tom podílel Kyzlink, který dal dvě trojky a koš s proměněnou šestkou. Až pak se prosadil Wembanyama, ale byly to pro Francouze zase na dlouho jediné body.

Utkání Česko – Francie 59:72

Následovala další osmibodová šňůra domácích, během které si 219 centimetrů vysokého Wembanyamu vychutnal o dva centimetry menší Ondřej Balvín a završil akci efektní smečí. Až za stavu 3:21 se hosté střelecky trochu probrali a snížili na 11:24. Dunkem se předvedl i Wembanyama.

Na přelomu první a druhé čtvrtiny ale dal pět bodů Richard Bálint a zvýšil na 30:11. Pak sice dali Francouzi vůbec poprvé v zápase dva koše ze hry za sebou, ale odpověděl po parádní souhře s Kyzlinkem Balvín.

Francouzi snížili na 21:32 i díky dvěma šestkám a trojce Wembanyamy. Zareagovali sice úspěšným průnikem Kyzlink a smečí kapitán Vojtěch Hruban, ale soupeři se dařilo a stáhl ztrátu na rozdíl devíti bodů.

Po pauze navíc pokračovali a celkově natáhli sérii na 10:0. Vzápětí se přiblížili dvakrát už na čtyři body. Odpověděl ale v obou případech Kyzlink, který navíc po koši s faulem zvýšil na 43:36. Po dvou trojkách Wembanyamy a koši Yoana Makoundoua poprvé vedli Francouzi. Utekli na 47:43, ztrátu sice smazali šestkou Kyzlink a trojkou Bálint, ale soupeř se před závěrečnou desetiminutovkou vrátil do vedení a už jej nepustil.

Další výsledky kvalifikace

Desetibodovou sérii Francouzů podpořil dvěma trojkami Nicolas Lang. Přerušil ji trojkou Kyzlink. Dva trestné hody přidal Auda, ale z dálky se trefil opět Wembanyama a po koši Paula Lacombeho měli hosté zase dvouciferný náskok. Vzdálili se i na 15 bodů, nakonec ještě výsledek zkorigoval Ondřej Hanzlík. V závěru se dočkal první reprezentační šance i Jakub Slavík.

"Trošku mi to připomnělo zápas ve Francii z minulého léta. I tenkrát nám první půlka vyšla dobře. Francie má vždycky kvalitní tým, dokáže i s mankem zapnout. Tentokrát jsme nenašli klíč na jejich agresivní obranu, měli jsme hrozně ztrát," uvedl pivot Patrik Auda. "Jsou to ale cenné zkušenosti. V dalších zápasech už budou kluci vědět, s čím můžou na hřišti počítat. Budou na to lépe připravení," podotkl Auda.

A zkušeností pro všechny byly i souboje s Wembanyamou. "Vypadal, že se mu moc nechce. Koukněte ale na jeho výšku a rozpětí, má to v sobě. Má výškovou převahu, pak se chytil pár střelami a dostal se zpátky do zápasu. Bude potřebovat nabrat nějaká kila. Je mladý, v NBA na tom bude pracovat. Bude ještě lepší. Pod košem je cítit," dodal Auda.

Tabulka skupiny K.
Tabulka skupiny K.Livesport