Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Extraliga je zase zpátky. Nabídne hvězdné navrátilce i vyrovnaný boj o titul

Extraliga je zase zpátky. Nabídne hvězdné navrátilce i vyrovnaný boj o titul
Extraliga je zase zpátky. Nabídne hvězdné navrátilce i vyrovnaný boj o titulProfimedia
Nový ročník Tipsport extraligy, který startuje čtvrtečním duelem mezi Kometou Brno a Karlovými Vary, láká na řadu zajímavých jmen. V nejvyšší soutěži už sice nebude kouzlit David Krejčí (36) nebo Filip Chlapík (25), nicméně liga bude obohacena o jiné hvězdné tváře. Domů se vracejí osobnosti jako Dominik Simon (28), Jakub Kovář (34) nebo Michael Frolík (34).

Jubilejní 30. sezona bezpochyby přinese řadu překvapení, nicméně co se týče favoritů na zisk mistrovského titulu, papírové i kurzové předpoklady hovoří poměrně jasně. O nejvyšší příčky by se podle bookmakerů měly přetahovat především tři týmy. Účastníci loňského finále Třinec se Spartou a také Pardubice, které během letní přestávky výrazně posílily. Experti naopak příliš nevěří Kladnu a Olomouci.

Jak už se mnohokrát ukázalo, realita může být nakonec výrazně jiná než předsezonní očekávání. To vše ale ukáže až čas. Na co všechno se mohou příznivci v novém extraligovém ročníku těšit?

Návrat hvězd ze zahraničí

I přes několik významných odchodů do zahraničí lze objektivně prohlásit, že se koncentrace hvězdných hráčů na extraligových kluzištích zvýšila. Do ligy se vrátila řada hráčů, kteří za sebou mají velmi úspěšné působení v zahraničních soutěžích, někteří z nich i v NHL. Krásným příkladem je Michael Frolík, který bude po 13 letech v NHL a jedné zastávce ve Švýcarsku oblékat dres Liberce.

Dalším hráčem, který si prošel nejslavnější hokejovou ligou světa, je Dominik Simon, jenž nyní bude působit ve Spartě. Útočník s 256 starty v NHL však není jedinou hvězdnou posilou Pražanů. Jejich dres bude v nové sezoně oblékat i dlouholetá jednička Jekatěrinburgu Jakub Kovář. Ten vytvoří v brance Sparty silné duo s Josefem Kořenářem, který se v NHL naplno neprosadil. Z KHL se pak vrátil reprezentační obránce Jakub Krejčík.

Příchod některých hvězd z Ruskem spravované soutěže má na svědomí především aktuální situace na Ukrajině. Je velice pravděpodobné, že za normálního stavu by hráči jako Tomáš Hyka, Roman Will nebo Lukáš Radil zůstali na východě. Právě tato trojice se stala novými posilami ambiciózních Pardubic. 

KHL opustil i Jakub Jeřábek, jenž by měl být jednou z hlavních opor mistrovského Třince. Ve výčtu navrátilců má své významné místo také Dominik Furch, který bude chytat za Kometu. Do Brna přichází zároveň reprezentační obránce Jan Ščotka, který se do extraligy vrací z finského angažmá.

Trenérská škatulata

Letošní léto bylo na trenérské výměny v rámci české extraligy nebývale bohaté. Na začátku nadcházejícího ročníku se v novém působišti představí hned sedm koučů. Už na konci minulé sezony se na velkou změnu připravovali v Třinci, kde po pěti letech v pozici hlavního trenéra skončil Václav Varaďa, který dovedl Oceláře ke třem mistrovským titulům v řadě. Jeho místo zaujal bývalý trenér Olomouce Zdeněk Moták.

Další výraznou proměnu na pozici hlavního trenéra hlásí Sparta, kterou bude nově trénovat Pavel Patera, jenž v klubu vystřídal Josefa Jandače. Kladenská legenda před příchodem do pražského klubu působila čtyři roky v Mladé Boleslavi vedle Radima Rulíka. Ve Spartě však Pateru nyní čeká práce pod daleko větším tlakem.

Kámen na kameni nezůstal ani v Pardubicích, kde se týmu chopil Radim Rulík. Ten nebude mít za úkol nic menšího než získat extraligový titul pro Pardubice, které budou slavit stoleté výročí od založení klubu. Novým šéfem mladoboleslavské střídačky se po Rulíkovi stal Ladislav Čihák.

Po pětiletém angažmá v Karlových Varech se trenér Martin Pešout stěhuje za novou výzvou do Brna, kde bude chtít dosáhnout na úspěch s kádrem Komety. Uvolněné místo v Karlových Varech převzal David Bruk. Na změnu trenéra se můžou těšit i hokejisté Kladna, které povede Otakar Vejvoda. V nejvyšší soutěži to pro něj bude premiéra v pozici hlavního trenéra.

Kladno se vrací domů

Hotovo. Celá rekonstrukce kladenského stadionu trvala rok a půl, ale především pro příznivce Kladna to musela být věčnost. V současné chvíli už se vše připravuje na zahájení nové sezony, což znamená, že kladenští hráči a fanoušci už nebudou muset cestovat k "domácím" zápasům do Chomutova.

Faktor domácího stadionu, který Kladnu v uplynulé sezoně citelně chyběl, může Rytířům v nové sezoně výrazně pomoci a především přinést víc bodů do tabulky. Tým pod vedením Otakara Vejvody odehrál první přípravný duel ve zrekonstruované hale proti Liberci ještě za zavřenými dveřmi, nicméně pozitivní reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. "Konečně to vypadá jako moderní hala," glosoval útočník Antonín Melka.

Oprava kladenského zimního stadionu, který byl postaven v roce 1959, vyšla zhruba na 470 milionů korun. Rekonstrukce spočívala především ve stavbě nové střechy, zateplení a opláštění budovy. V novém je také kabina A-týmu a mantinely. Premiérový extraligový zápas v nové hale odehraje Kladno v pátek proti Pardubicím.

Stoleté výročí Dynama

Celá nadcházející sezona se v Pardubicích ponese v duchu oslav stoletého výročí od založení klubu. Ambiciózní majitel Dynama Petr Dědek by chtěl při této příležitosti fanouškům Pardubic dopřát zisk mistrovského titulu. 

To, že to s útokem na vrchol myslí vážně, ukázal už v přestupovém období, kdy se mu podařilo do klubu přivést hráče jako Tomáš Hyka, Lukáš Radil, David Musil, Tomáš Zohorna, Peter Čerešňák nebo Roman Will. Hvězdnou sestavu se bude snažit ukočírovat nový kouč Dynama Radim Rulík.

O Pouzarův pohár

Extraligu čeká jubilejní 30. ročník v historii samostatného Česka a připomínat jej bude speciální logo soutěže. Tu po 10 letech bude opět řídit Asociace profesionálních klubů (APK LH). Zatímco v předchozích 13 sezonách dostával vítěz základní části Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje, nově bude trofej pojmenována po legendě českého hokeje: Týmy budou hrát o Pohár předsedy APK LH Jaroslava Pouzara.

Bývalý vynikající útočník, který letos oslavil sedmdesátiny a během kariéry získal dva tituly mistra světa a třikrát dobyl s Edmontonem Stanley Cup, byl v minulosti prvním předsedou APK LH. "Právě proto jsme se rozhodli trofej takto pojmenovat. Pan Pouzar nám k tomu dal souhlas a byl poctěný, že se pohár bude jmenovat právě po něm," uvedl Tomáš Jankovič, manažer APK LH.

Extraliga ještě nabídne...

Rozhodně bude zajímavé sledovat, jak si povedou posily, které přestoupily v rámci nejvyšší soutěže. Řeč je především o Peterovi Muellerovi, jenž vyměnil Kometu za Vítkovice. Jakub Flek s Tomášem Kundrátkem se zase stali velkými posilami brněnské Komety. Michal Bulíř se po jedné sezoně v Plzni vrátil do Liberce.

Otázek je na startu nové sezony vskutku hodně. Dokáže se prosadit talentovaný Eduard Šalé v kádru Komety? Překvapí extraligu některý z cizinců a nastoupí Jaromír Jágr ještě za Kladno? Na to všechno odpoví až samotný průběh extraligové sezony. Jisté je jedno: fanoušci se určitě nudit nebudou.