Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

EuroBasket táhne. Na zápasy v O2 areně je prodáno přes 80 tisíc vstupenek

Na EuroBasket přijde do O2 areny spousta fanoušků.
Na EuroBasket přijde do O2 areny spousta fanoušků.Profimedia
Pražská O2 arena už je nachystaná na mistrovství Evropy basketbalistů. Od pátku 2. září do čtvrtka 8. září bude hostit základní skupinu D s českou reprezentací, Srbskem, Polskem, Finskem, Izraelem a Nizozemskem. Tým kouče Ronena Ginzburga (58) si na nově položené palubovce zatrénuje poprvé v pondělí vpodvečer. Celkově se na 15 zápasů pražské skupiny prodalo přes 80 tisíc vstupenek, nejrychleji mizely lístky na sobotní duel Česka se Srbskem.

V kádru Srbska je nejužitečnější hráč NBA z posledních dvou let Nikola Jokič z Denveru a v pondělí od 16:00 měli fanoušci ještě možnost si na vyprodaný duel se Srby koupit 200 vstupenek uvolněných z blokací pro FIBA.

"Z celkového prodeje mají Češi zhruba 65 procent vstupenek, devět procent je nakoupeno z Finska, pět procent z Izraele a Polska, jedno procento z Nizozemska a patnáct procent tvoří ostatní. Polsko jsme si vybrali jako partnerskou federaci a nehraje nám tam trochu do karet, že v Polsku probíhá mistrovství světa ve volejbale, což je tam hodně sledovaná událost a sebralo nám to hodně polských diváků," uvedl na tiskové konferenci v Praze marketingový ředitel České basketbalové federace Martin Peterka.

Vstupenky se prodávají on-line v sítích Ticketmaster a Ticketportal a nevyužité budou k dispozici i v pokladnách O2 areny těsně před zápasem. "Vzhledem k tomu, jak se většina lidí chová v postcovidové době, tak prodeje stoupají a věříme, že se v následujících dnech ještě dost míst zaplní," prohlásil Peterka. "Z českého pohledu je v tuto chvíli nejméně vyprodaný zápas s Nizozemskem. Už v tuto chvíli je zaplněné celé spodní patro, takže atmosféra by měla být dobrá," doplnil Peterka.

Snížená kapacita O2 areny

Oficiální kapacita je 12.500 diváků. "Je to bez klubového parta a skyboxů. Je to kvůli tribunám, které bylo potřeba zasunout. Stavěly se mediální a účastnické tribuny. Některá místa bylo potřeba vyblokovat pro kamery," prohlásil šéf produkce organizačního výboru pražské části ME Stanislav Křiváček.

Na zápasy s menším zájmem fanoušků nakonec nedošlo ke spolupráci se školami. "Zvažovali jsme i projekt Adoptuj svůj tým, který jsme úspěšně aplikovali na minulých šampionátech. Nehraje nám do karet datum. Některé děti jdou ale do školy až 5. září a skoro o padesát procent programu přijdou školáci kvůli prázdninám a bylo by složité to řešit se školami," doplnil Peterka.

Před středečními oficiálními tréninky se v hale finišuje s přípravami. "O2 arena se postupně dostává do turnajového módu a kromě několika detailů už je připravená. Začali jsme v pátek stavět palubovku a postupně se dodělávají věci, které jsou důležité pro celý turnaj. Na přípravě se podílí více než 600 lidí. Věříme, že do úterý bude všechno připravené, a ve středu po obědě začínají oficiální tréninky," uvedl Křiváček.

Zápasový program ME v basketbalu

Palubovka se stavěla na ledové ploše a na začátku to přineslo potíže. "Problémy nám to dělalo vzhledem k počasí. Je velká vlhkost, takže celá plocha byla kompletně mokrá. Museli jsme palubovku podkládat další vrstvou OSB desek, teď už se podařilo vlhkost z haly vyhnat. Už se to podařilo dostat na úroveň, která je pro konání mistrovství Evropy bezproblémová," podotkl Křiváček.

V O2 areně už se konalo z velkých basketbalových akcí Final Four Euroligy mužů v roce 2006, mistrovství světa hráčů do 19 let v roce 2013 a před pěti lety mistrovství Evropy žen. "O2 arena je na takové akce vybavená. Pro nás bude asi největší zadostiučinění, když přijde co nejvíce diváků a bude se dařit naší reprezentaci. Ideálně jako na posledním domácím mistrovství Evropy v roce 1981, kdy jsme v boji o třetí místo porazili Španělsko," dodal Křiváček.

Připravené je také zázemí pro týmy. "V roce 2017 jsme tady dělali mistrovství Evropy žen a manuál, který má 300 stránek, byl velice podobný. Je to ale to nejvíc, co tu můžeme organizovat. Máme tady nejlepší hráče na planetě, kteří jsou zvyklí na nějaký servis, ať už dopravy nebo ubytování, takže tam klademe největší důraz, aby se mohli soustředit jen na hru," prohlásil šéf organizačního výboru v Praze Michal Konečný.

Privilegium pro českou reprezentaci

"Pro český tým jsme si udělali speciální požadavky sami, abychom té dnešní hvězdné generaci vytvořili takové prostředí, aby ukázali to nejlepší, co umí, a pokračovali, co nejdál to půjde. Bude mít dřívější vstup do O2 areny, aby se s ní sžil, využijeme domácí prostředí. A také v ní bude mít zařízené zázemí a šatnu, aby pro něj byl co nejkomfortnější," řekl Konečný.

V pražské skupině D se od pátku odehraje patnáct utkání v pěti hracích dnech. Stejný scénář má skupina C v Miláně, už o den dříve odstartují skupina A v Tbilisi a skupina B v Kolíně nad Rýnem. Turnaj vyvrcholí boji v play off v Berlíně.

Náklady pražských organizátorů šplhají ke 180 milionům korun. "Dostali jsme od státu peníze, které vykryjí náklady na 'fíčko' (poplatek za možnost turnaj pořádat) od FIBA. Zbytek pokrývají partneři a vstupenky, které jsou trošku dražší, než bývá standardem na sport v České republice. Ale je to právě z důvodu pokrytí nákladů. Děkujeme fanouškům, že je vynaloží, protože si myslím, že to bude opravdu příjemný zážitek," dodal Konečný.