Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dvoustovky na atletickém MS vyhráli Lyles a Jacksonová. Světové rekordy byly na dohled

Noah Lyles svým výkonem překonal i legendárního Michaela Johnsona.
Noah Lyles svým výkonem překonal i legendárního Michaela Johnsona.Profimedia
Na atletickém mistrovství světa byly k vidění bleskurychlé dvoustovky. Jamajčanka Shericka Jacksonová (28) předvedla druhý nejlepší čas všech dob 21,45 sekundy a získala první velké individuální zlato. Američan Noah Lyles (25) obhájil titul v osobním rekordu 19,31, který ho zařadil na třetí místo historických tabulek před bývalého světového rekordmana Michaela Johnsona (54). Před ním už zůstávají jen světový rekordman Usain Bolt (35) (19,19) a další Jamajčan Yohan Blake (32) (19,26). Domácí sprinteři v Eugene stejně jako na stovce obsadili kompletní stupně vítězů.

Jacksonová se přiblížila na jedenáct setin světovému rekordu Američanky Florence Griffithové-Joynerové z olympijských her v Soulu 1988. "Tlačily mě a já jsem tak vděčná - rekord šampionátu a osobní rekord," radovala se Jamajčanka, která zatím na velkých akcích vyhrávala jen ve štafetách.

Z MS i olympijských her měla do čtvrtka pět individuálních medailí ze závodů na 100 a 400 metrů včetně čerstvého stříbra ze stovky v Eugene. Dnešní triumf pro ni mohl být také náplastí na neúspěch z loňské olympiády v Tokiu. Tam si nepohlídala závěr rozběhu, příliš zpomalila a nepostoupila.

Jamajský úspěch podtrhla stříbrem vítězka stovky Shelly-Ann Fraserová Pryceová (21,81). Třetí skončila britská obhájkyně titulu Dina Asherová-Smithová (22,02). Finále se nevydařilo olympijské vítězce Elaine Thompsonové-Herahové z Jamajky, která obsadila sedmou příčku za 22,39 sekundy.

Lyles v mužském závodě dominoval a v cíli viděl na světelné tabuli čas 19,32, který by znamenal vyrovnání Johnsonova amerického rekordu z roku 1996. Oficiální časomíra ale setinu ubrala. "Když jsem viděl, že jsem vyrovnal rekord Michaela Johnsona, říkal jsem si: 'Tohle mi fakt chcete udělat?' Pak se to číslo změnilo z dvojky na jedničku a změnil se celý můj svět. Konečně jsem získal, o čem jsem snil," radoval se sprinter, který předvedl nejlepší dvoustovku od roku 2011.

Pak se za ním na světelné tabuli objevovala další americká jména, protože stříbro získal Kenneth Bednarek (19,77) a bronz Erriyon Knighton (19,80).