Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dva triatlonisté v Paříži onemocněli, jestli kvůli vodě ze Seiny, není jasné

Michelová nemůže do štafety.
Michelová nemůže do štafety.Reuters
Belgičané nenastoupí v pondělí do smíšené triatlonové štafety na olympijských hrách v Paříži poté, co účastnice středečního závodu žen Clair Michelová (35) onemocněla. Jestli její zdravotní stav souvisí s plaváním v Seině, není jasné. Podle agentury AP onemocněl i švýcarský triatlonista Adrien Briffod (30).

Ani zástupci švýcarské výpravy nebyli schopni říct, zda za jeho problémy může voda ze Seiny, nad jejíž kvalitou se vznášejí otazníky. Triatlonisté zatím nemohli ani jednou v řece trénovat, absolvovali v ní pouze závody jednotlivců. Muži startovali kvůli vysoké koncentraci enterokoků a bakterií E.coli o den později.

Zástupci Belgického olympijského výboru a národního triatlonového svazu v prohlášení uvedli, že doufají, že pro budoucí olympijské závody v triatlonu bude tato situace ponaučením. "Máme za to, že je nutné mít předem jasno o garantovaných tréninkových a soutěžních dnech i soutěžním formátu, aby nevznikala nejistota pro sportovce, doprovod a fanoušky," stojí v prohlášení.

Kvůli znečištěné vodě v Seině organizátoři zvažovali přeložení závodů do kanoistického a veslařského areálu či zkrácení na duatlon.

Dnes večer pořadatelé oznámili, že se pondělní závod navzdory pochybnostem uskuteční. "Nejnovější výsledky rozborů potvrzují, že kvalita vody se v posledních hodinách zlepšila. A výhledové analýzy naznačují, že bude v rámci limitů nastavených triatlonovou federací," uvedli v prohlášení.

Celkový program OH v Paříži