Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Co se stalo v Kataru: Anglická smršť, Mendy pod dekou i večerní akce

Co se stalo v Kataru: Anglická smršť, Mendy pod dekou i večerní akce
Co se stalo v Kataru: Anglická smršť, Mendy pod dekou i večerní akceAFP
První "plnotučný" hrací den katarského mistrovství světa je za námi a o zajímavé události nebyla nouze. Livesport Zprávy vybírají to nejzajímavější z pondělního dění a také nejlepšího hráče dne, který se blýskl v osmigólovém zápase Anglie s Íránem.
Souhrnný sestřih pondělních zápasů
Livesport

Anglie bez duhy, ale v plné síle

Angličané se těsně před začátkem zápasu s Íránem museli podvolit verdiktu FIFA, kvůli němuž kapitán nesměl nastoupit s duhovou páskou podporující LGBTQ+ komunitu. Pokud by Harry Kane, nebo kdokoli z jeho zástupců, pásku navlékl, byl by okamžitě potrestán žlutou kartou. Rozhodnutí vyvolalo pochopitelně mnoho nevole, s duhou na ruce se v Kataru ukázala alespoň Alex Scott, bývalá vynikající fotbalistka, která šampionát pokrývá pro BBC.

Southgateův výběr se tahanicemi o kapitánskou pásku nenechal příliš rozhodit a Íránu nastřílel šest branek. První branku v dresu Albionu si stylově na první zápas MS schoval Jude Bellingham, naopak tradiční kanonýr Harry Kane si reprezentační trefu s číslem 52 zatím nepřipsal. Vynahradil si to alespoň dvěma asistencemi, góly nachystal pro Marcuse Rashforda a Raheema Sterlinga. Anglie si po výhře 6:2 může dál zpívat pověstný popěvek "It's coming home" a doufat, že letošní výběr naváže na hrdiny z roku 1966.

Sestřih vysoké anglické výhry nad Íránem
Livesport

Mendy nepodržel Senegal

Edouard Mendy nezažívá nejlepší období. V Chelsea svou pozici vybojoval zpět až po zranění rivala Kepy, v zápase s Nizozemskem (0:2) byl spíše smutným hrdinou než oporou Senegalu. Oranjes ze tří střel na branku vytěžili dva góly a obě jdou na jeho vrub. V 84. minutě Mendy vybíhal na centr Frenkieho de Jonga, až ve vzduchu si ale uvědomil smutnou pravdu, že jeho pěsti máchnou na prázdno. Vysoký senegalský gólman v souboji s Codym Gakpem selhal a odnesl to inkasovaným gólem. Podobně slabou chvilku si připsal v nastavení, když nezkrotil střelu Memphise Depaye a jen ji vyrazil k nohám dorážejícího Davyho Klaassena. Zkušený záložník Ajaxu ho bez problémů překonal a zvýšil na konečných 2:0 z pohledu Van Gaalova týmu.

Druhý muž v rukavicích psal o něco milejší příběh. Andries Noppert naskočil v reprezentačním dresu vůbec poprvé a hned vychytal čisté konto. 28letý gólman přitom ještě na začátku loňského roku měl po konci v druholigovém Dordrechtu nouzi o práci a málem s fotbalem seknul. Šance od Go Ahead Eagles, kteří nutně potřebovali brankáře, ho vystřelila až k návratu do rodného Heerenveenu. Tam dvoumetrový hráč patří ke klíčovým hráčům, v Eredivisie byste těžko hledali brankáře s lepší formou. Tu si evidentně přivezl i do Kataru a Louis van Gaal na něj může sázet dál.

Setřih zápasu Senegal - Nizozemsko
Livesport

Večer ve zběsilém tempu

Na papíře možná USA - Wales zní jako nenápadný zápas, na hřišti se ale odehrálo nejspíš to nejlepší, co jsme za první dva dny šampionátu mohli vidět. Fanoušci Walesu i Spojených států se předháněli, kdo bude svůj celek podporovat hlasitěji. Akce odpovídala kulise, hrálo se v ohromně vysokém tempu. Neúnavně presující Američané sahali po vítězství, když se po parádní průnikové přihrávce Christiana Pulisica prosadil Timothy Weah. Útočník Lille tak určitě udělal radost svému otci Georgeovi, vítězovi Zlatého míče a úřadujícímu prezidentovi Libérie. Ten si během mistrovství světa zařídil do Kataru pracovní cestu.

Velšané se ale nevzdali bez boje a bod pro ně v divokém závěru zápasu zachránil kdo jiný než Gareth Bale. Kapitán vybojoval penaltu, když ho nešetrně fauloval zadák Walker Zimmerman. Bývalý hráč Realu Madrid a Tottenhamu, který v dresu s velšským drakem na prsou vždy ožívá, pokutový kop sám proměnil. Zmařil tak naděje Američanů, v jejichž zemi momentálně působí - v dresu Los Angeles FC dokonce ovládl nedávno skončený ročník MLS. Ačkoli zápas vítěze nepoznal, mohou se za něj považovat alespoň fanoušci, kteří si mač plný akce v pondělí večer naladili.

Hráč dne

Bukayo Saka (Anglie)

Poslední zápas na velkém turnaji uzavřel nešťastně, když ve finále mistrovství Evropy s Itálií neproměnil penaltu v rozhodujícím rozstřelu. V úvodním klání světového šampionátu v Kataru dal hvězdný talent Arsenalu na smutný večer zapomenout. Proti Íránu byl Saka hlavním střelcem Albionu, dal dva góly, jeden z nich nádherným volejem. Garethu Southgateovi ukázal, že vzpomínky na prohrané EURO ho nemrzí a je připravený táhnout Anglii k trofeji - tak, jako v teprve 21 letech pomohl dotáhnout Arsenal až na čelo Premier League.

Nejlepším hráčem dne jsme vyhlásili dvougólového Bukaya Saku
Nejlepším hráčem dne jsme vyhlásili dvougólového Bukaya SakuStatsPerform