Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal se výhrou v derby dostal do trháku. Chelsea i Newcastle vydřely tři body

Aktualizováno
Martin Ödegaard dal v derby proti Tottenhamu druhý gól Arsenalu.
Martin Ödegaard dal v derby proti Tottenhamu druhý gól Arsenalu.AFP
Ostře sledované severolondýnské derby ve 20. kole Premier League ovládl Arsenal a po triumfu 2:0 na hřišti Tottenhamu se na čele tabulky dostal do osmibodového trháku. Chelsea na Stamford Bridge vypotila výhru 1:0 nad Crystal Palace a Newcastle v závěru urval totožné vítězství nad Fulhamem, díky němuž se posunul zpět na třetí místo tabulky.

Chelsea – Crystal Palace 1:0

Chelsea porazila Crystal Palace v 11 soutěžních kláních v řadě a zdálo se, že aktivní domácí jsou od prvních minut odhodlaní tuto bilanci vylepšit. Postupně se ale do hry dostávali i svěřenci Patricka Vieiry. Po závaru ve vápně zakončoval Tyrick Mitchell, Kepa Arrizabalaga mu však dokázal zmenšit střelecký úhel.

Vzápětí se španělský gólman předvedl také proti tvrdému halfvoleji Michaela Oliseho. Ve 24. minutě ukázal svou sílu Thiago Silva, který po dvou vyhraných hlavičkových soubojích sám zakončoval levačkou. Skvěle ovšem zasáhl Vicente Guaita. Brankář Palace měl plné ruce práce rovněž ve 33. minutě, kdy se v obrovské šanci ocitl Kai Havertz.

Německý útočník ale hlavou mířil nad. Před pauzou přišlo ještě několik velkých příležitostí na obou stranách. Za zmínku stojí fantastický zákrok Arrizabalagy po rohovém kopu a chvíli nato také pohotovost Guaity, který zlikvidoval prudkou dorážku Hakima Ziyecha.

Čekání na gól prolomil v 64. minutě Havertz, když si vyskočil na centr ze strany a tentokrát už pobídku Ziyecha zužitkoval brankou. Dobrou šanci měl následně i střídající Pierre-Emerick Aubameyang, Guaita ovšem včas zasáhl.

V 80. minutě mohl pojistit triumf domácích znovu hlavičkující Havertz, prudký centr Masona Mounta ale nenasměroval do odkryté sítě. V závěru se ještě musel vyznamenat Arrizabalaga, který dokázal zpacifikovat další prudký pokus ze střední vzdálenosti.

Statistiky zápasu Chelsea – Crystal Palace
Statistiky zápasu Chelsea – Crystal PalaceOpta by Stats Perform

Newcastle – Fulham 1:0

Magpies mohli nakročit k prodloužení skvělé šňůry již po pěti minutách, kdy Bruno Guimaraes narýsoval parádní přihrávku mezi obránci Fulhamu pro Seana Longstaffa, jeho střelu ovšem na poslední chvíli zablokoval skluzem Issa Diop. Ofenziva londýnského celku včetně Aleksandara Mitroviče v první půli mlčela.

Zato aktivní Longstaff se tentokrát proměnil v nahrávače, když hledal ve vápně Joea Willocka, jehož pokus z velké blízkosti byl ovšem sražen na roh. V závěru poločasu byli ještě diváci dvakrát svědky přímého souboje Callum WilsonBernd Leno, v obou případech vyšel úspěšněji německý gólman.

Po hodině hry se Strakám naskytla příležitost v podobě přímého kopu z výborné pozice těsně před šestnáctkou. Obvyklý exekutor Kieran Trippier ho tentokrát přenechal Fabianu Schärovi, po jehož střele pomohla Lenovi tyč. Chalupářům k první šanci pomohli domácí sami, když jim nabídli možnost penalty po zbytečném faulu Trippiera v 69. minutě.

K té se postavil navrátilec Mitrovič, jenž sice poslal míč do sítě, jenže při střele podklouzl, díky čemuž trefil svou stojnou nohu, a branka tak nemohla platit. Na druhé straně se zase mohli přiblížit ke třem bodům Magpies, jenže střela střídajícího Allana Saint-Maximina těsně minula prostor mezi třemi tyčemi.

Svěřenci Eddieho Howea se přece jen dočkali kýžené trefy. V 89. minutě Wilson našel před odkrytou brankou navrátilce po zranění Alexandra Isaka, jenž pohodlně usměrnil míč do sítě.

Statistiky zápasu Newcastle – Fulham
Statistiky zápasu Newcastle – FulhamOpta by Stats Perform

Tottenham – Arsenal 0:2

O první vzrušení se v zápase postaral Eddie Nketiah, který se snažil využít chyby v domácí rozehrávce. Hugo Lloris byl ale proti jeho pokusu na zemi včas a svoje předchozí zaváhání napravil. Ve 14. minutě už ovšem francouzský brankář kapituloval, když si srazil do vlastní sítě tečovaný centr, který z ostrého úhlu vyslal Bukayo Saka.

Vedení Arsenalu mohl navýšit Thomas Partey, jeho nádherná pumelice zpoza vápna ale skončila pouze na tyči. Ani tato situace nebyla dostatečným budíkem pro Kohouty. Ve 36. minutě totiž nejistého Llorise překonal přízemní ranou do pravého dolního rohu branky nejproduktivnější záložník ligy Martin Ödegaard.

Do druhé půle vstoupil lépe Tottenham. Pět minut po návratu ze šaten vyslal nadějný pokus Harry Kane, avšak Aaron Ramsdale ho tygřím skokem vytěsnil mimo tři tyče. Domácí pokračovali ve zlepšeném výkonu i nadále, nicméně Angličan v brance Arsenalu čaroval. Svůj nejkrásnější zákrok si schoval proti střele Ryana Sessegnona, kterou zlikvidoval špičkou kopačky.

Statistiky zápasu Tottenham – Arsenal
Statistiky zápasu Tottenham – ArsenalOpta by Stats Perform

Následovala klidnější fáze zápasu, jež byla přerušena až šancí Nketiaha ze 69. minuty, tentokrát ale kapitán Spurs svůj tým podržel. V závěru utkání se ještě domácí snažili vsítit alespoň čestnou branku, jenže ani střídající Richarlison si na hrdinu večera nepřišel.

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueLivesport