Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Československá hokejová klasika pod širým nebem přilákala v Bratislavě 33 tisíc diváků

Československá hokejová klasika pod širým nebem přilákala v Bratislavě 33 tisíc diváků
Československá hokejová klasika pod širým nebem přilákala v Bratislavě 33 tisíc divákůProfimedia
Český a slovenský ligový hokej má za sebou výjimečný víkend. Bratislavský fotbalový stadion na Tehelném poli hostil ve třech po sobě jdoucích dnech tři zápasy obou nejvyšších lig pod otevřeným nebem. V součtu je navštívilo přes 33 tisíc fanoušků.

Když zámořská NHL v roce 2008 otevřela zápasem Buffala s Pittsburghem (71 217 diváků v Orchard Parku) tradici utkání zvaných Winter Classic, české hokejové prostředí se rychle inspirovalo. Hned tři roky poté se na plochodrážním stadionu ve Svítkově střetly týmy Pardubic a Komety Brno. Byl z toho divácký rekord české nejvyšší soutěže (17 140 diváků).

Slovenský hokej začal se zápasy pod širým nebem v roce 2019, kdy změřily síly týmy Banské Bystrice a Zvolenu na fotbalovém stadionu na Štiavničkách. Duel hraný 3. února ale 7500 fanoušků moc netěšil. Domácí prohráli a navíc celý zápas skrápěl ledovou plochu vytrvalý déšť.

Nyní Češi a Slováci spojili síly a bratislavský Slovan v rámci odložených oslav 100. výročí založení klubu uspořádal ojedinělý hokejový festival. Dva české a čtyři slovenské týmy si mohly užít atmosféru a i když opět hokeji škodil déšť, a poslední zápas mezi domácím Slovanem a Košicemi (3:1) musel být o půl hodiny odložen, akce dopadla zdárně.

"V takových podmínkách to bylo i o tom, že puk někdy skákal a někdy zůstal v kaluži, takže se vyplácelo forčekovat a tím vznikaly šance," vyprávěl pro web Slovanu Samuel Takáč, který se stal hlavní hvězdou nedělního zápasu.

Už v pátek se odehrál duel Tipsport extraligy mezi Třincem a Kometou Brno. Ten ovládli Oceláři poměrem 6:1, ale opět šlo hlavně o fanoušky a speciální zážitek.

"Samozřejmě jsme jeli do Bratislavy utkání hlavně vyhrát, ale po takovém výsledku snad můžu říct, že tohle všechno byl velký zážitek také pro nás," nadšeně mluvil třinecký Tomáš Marcinko. "Všechno okolo zápasu bylo speciální, my si to užili a jsme vděční, že jsme to mohli zažít. Na tribunách bylo jedenáct tisíc lidí, z toho možná čtyři z Třince? Fanoušci vydrželi fandit celý zápas, přestože pršelo a počasí bylo jaké bylo. Myslím a věřím, že si to užili taky. Je to skvělé," vysekl pak Marcinko poklonu i třineckým fanouškům. 

Třetím zápasem, který se odehrál v prostředí nově postavené fotbalové arény byl sobotní duel Dukly Trenčín se Zvolenem (2:1). HKM Zvolen je tak na Slovensku jediným týmem, který si už zahrál dva zápasy pod širým nebem, pokaždé jako host.

Slovenský hokej díky nedělnímu utkání Slovanu s Košicemi přepsal rekord v návštěvnosti soutěže. Šlágr dvou tradičních klubů vidělo 14 244 diváků. Dohromady ve třech slovenských zápasech Winter Classic přišlo na hokej přes 33 tisíc fanoušků.

Česká nejvyšší soutěž díky bratislavskému klání zapsala do kroniky už páté utkání pod širým nebem, z toho se druhé odehrál mimo české území. V roce 2020 se Litvínov se Spartou utkal na fotbalovém stadionu v Drážďanech před 32 009 diváky. Tento počet je doposud rekordem české nejvyšší soutěže. Brněnská Kometa zase drží rekord v počtu účastí v zápasech pod širým nebem, hrála čtyři z pěti zápasů.