Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi porazili i Chorvaty, Peterka dal šest trojek. Dalším testem před ME budou Němci

Martin Peterka nasbíral proti Chorvatsku 18 bodů, všechny z trojkových pokusů.
Martin Peterka nasbíral proti Chorvatsku 18 bodů, všechny z trojkových pokusů.Profimedia
Zapsali druhou výhru a dobře se naladili na zářijové mistrovství Evropy. Češi se před Eurobasketem dostávají do dobré formy, po pátečním vítězství nad Bulharskem 93:60 porazili v neděli Chorvatsko 95:83. Nejlepším střelcem vítězů byl s 18 body Martin Peterka (27), který všechny body zaznamenal z trojkových pokusů. Příští týden se tým kouče Ronena Ginzburga představí v dalším testu v Hamburku, kde v pátek vyzve Německo a o den později Itálii, nebo Srbsko.

Oproti pátečnímu duelu s Bulharskem odpočívali z šestnáctičlenného českého kádru pivot Ondřej Balvín a rozehrávač Vít Krejčí z Oklahomy, který bude po odchodu Tomáše Satoranského jediným českým zástupcem v NBA. Nově zasáhl do hry krátce jen Viktor Půlpán. Tomáš Vyoral ani Lukáš Palyza nenastoupili. Chorvati představili v Enteria areně z nejlepší ligy světa tři zástupce - kapitána Bojana Bogdanoviče z Utahu, Daria Šariče z Phoenixu a Ivicu Zubace z Los Angeles Clippers.

Statistiky zápasu Česko - Chorvatsko

Češi od začátku dotahovali náskok soupeře a do vedení se dostali v úvodní čtvrtině jen třikrát. Pokaždé to bylo díky trefě za tři body. Jaromír Bohačík dvakrát na začátku odpověděl na chorvatské koše a v druhém případě otočil stav na 5:4. Potom přesný zásah Martina Peterky znamenal náskok 14:12 a Ondřej Sehnal zajistil stav 18:17. Soupeř však dal v první čtvrtině hned pět trojek oproti českým třem držel náskok 27:21.

Bohačík si v úvodu druhé čtvrtiny druhou úspěšnou trojkou v zápase polepšil už na 10 bodů, ale Chorvati se vzápětí vrátili do sedmibodového náskoku. Ginzburgův tým sice snížil na 28:32, ale Bogdanovič načal trojkou šňůru svého týmu 7:0 a manko domácích narostlo na 11 bodů. Ten se podařilo českému výběru do poločasu stáhnou na 39:43 především díky Davidu Jelínkovi, který během 130 sekund třemi střelami zaznamenal devět bodů.

Hráčské statistiky zápasu Česko - Chorvatsko

Na začátku třetí čtvrtiny se postarali o obrat na 52:49 Jelínek, Jan Veselý, dvěma koši Satoranský a nakonec pěti body Bohačík. Přes tři tisíce fanoušků se v Pardubicích dostávalo opět do varu, když opět skóroval Satoranský a Peterka trojkou zajistil pětibodový náskok. Na to sice zareagoval bleskovým vyrovnáním Mario Henzonja, ale Češi byli při chuti a po Peterkově třetí trojce v utkání šli do poslední desetiminutovky s náskokem 68:59.

Další trojku přidal Peterka v 32. minutě a kapitán Vojtěch Hruban košem a třemi body v rychlém sledu Patrik Auda zajistili už rozdíl 16 bodů. Ještě o dva body posunul největší rozdíl v zápase už svou šestou trojkou Peterka. Chorvati v závěru stav zkorigovali, ale na české straně vstřelil trojkou své první body v druhém vystoupení v národním týmu rodák z Kanady James Karnik.

Program mistrovství Evropy