Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Cenný skalp Plíškové. V Torontu vyřadila Sakkariovou, Šwiateková předčasně končí

Aktualizováno
Cenný skalp Plíškové. V Torontu vyřadila Sakkariovou, Šwiateková předčasně končí
Cenný skalp Plíškové. V Torontu vyřadila Sakkariovou, Šwiateková předčasně končíProfimedia
Karolína Plíšková (30) postoupila na tenisovém turnaji v Torontu do čtvrtfinále. Třetí nasazenou Marii Sakkariovou (27) z Řecka porazila 6:1, 6:7, 6:3 a podruhé v sezoně vyhrála tři zápasy za sebou. Příští soupeřkou české tenistky v přípravě na grandslamové US Open bude poprvé v kariéře Číňanka Čeng Čchin-wen (19). Světová jednička Polka Iga Šwiateková (21) naopak v Kanadě předčasně končí.

Plíšková začala proti Sakkariové výborně, až do stavu 5:0 povolila soupeřce v každém gamu maximálně jediný fiftýn. Ve druhé sadě vedla už 4:2 a 5:3, jenže nakonec ztratila i tie-break v poměru 9:11, byť měla tři mečboly.

Plíšková na Canadian Open obhajuje loňské finále, tehdy se hrálo v Montrealu. Třináctou výhrou v sezoně v 25. duelu zlomila bilanci v sezoně na kladnou. Její příští soupeřka, devatenáctiletá Čeng Čchin-wen, přehrála domácí naději Biancu Andreescuovou 7:5, 5:7 a 6:2.

Statistiky z utkání Sakkariová - Plíšková

Turnaj v Kanadě skončil také pro světovou jedničku Igu Šwiatekovou, která ve třetím kole Wimbledonu přišla o nejdelší neporazitelnost v tomto století čítající 37 zápasů a od té doby se trápí. Po nezdaru ve čtvrtfinále na domácí antuce ve Varšavě v pátek v osmifinále v Torontu podlehla Beatriz Haddadové Maiaové a našla svou první letošní přemožitelku na akcích WTA 1000. Brazilka ve svém největším čtvrtfinále vyzve bývalou šampionku Belindu Bencicovou.

Iga Šwiateková na začátku července ve Wimbledonu po porážce ve třetím kole s Alizé Cornetovou přišla o nejdelší neporazitelnost v tomto století čítající 37 zápasů a od té doby už nezastavitelně nepůsobí. Po nezdaru ve čtvrtfinále na domácí antuce ve Varšavě, kde byla jasnou favoritkou na titul a nestačila na pozdější šampionku Caroline Garciaovou, se nečekaně brzy loučila také na první velké generálce na závěrečný grandslam roku.

Polka sice v Torontu začala suverénní výhrou nad Ajlou Tomljanovicovou, ale v pátek našla svou první letošní přemožitelku na turnajích WTA 1000 (nyní bilance 23-1). Vítězka čtyř akcí této kategorie v aktuální sezoně po třech hodinách senzačně nestačila 4-6 6-3 5-7 na Beatriz Haddadovou Maiaovou.

Světová jednička a dvojnásobná šampionka French Open se nedokázala popasovat se silným větrem a příliš chybovala. Jestě na začátku rozhodujícího dějství to ale vypadalo, že utkání otočí. Brejk z úvodní hry však nepotvrdila a po zbytek setu jen dotahovala skóre.

Program WTA Toronto

Prvnímu mečbolu čelila za stavu 4-5 a odvrátila jej esem. O dva gamy později pustila soupeřku, jež za celý zápas udělala jen 12 nevynucených chyb, k dalším dvěma šancím a i ty zlikvidovala. Na čtvrtý mečbol však vyrobila další minelu z forhendu a na svou jubilejní 50. letošní výhru nedosáhla a přišla o šňůru 20 výher na betonech.

"Ona těch podmínek líp využila. Udělala jsem víc chyb," řekla Šwiateková poté, co se dopustila 28 nevynucených chyb. Haddadová v červnu ovládla dva travnaté turnaje v Anglii a poprvé v životě zdolala světovou jedničku. "V kariéře jsem zažila hodně těžkých chvil, mám za sebou už čtyři operace a je mi teprve 26. Takže se snažím tyhle výjimečné chvíle si užít," řekla.

Haddadová Maiaová po premiérovém skalpu světových jedniček vylepšila svou bilanci s hráčkami Top 10 na 5-6 a zvládla s nimi už pátý souboj v řadě. Šestadvacetiletá Brazilka, která se před necelými dvěma lety vrátila po dopingovém trestu a sotva figurovala v žebříčku, má nyní velmi blízko k debutu v Top 20. Navíc si připsala už 41. vítězství v probíhající sezoně.

Ve svém největším čtvrtfinále vyzve Belindu Bencicovou (h2h 0-1). Švýcarská šampionka z roku 2017 smetla po Tereze Martincové a Sereně Williamsové také Španělku Garbiñe Muguruzaovou, nad světovou osmičkou zvítězila jednoznačně 6-1 6-3.