Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Být v roli favorita je občas strašně svazující, říká basketbalová legenda Okáč

Jiří Okáč si atmosféru na EuroBasketu užívá.
Jiří Okáč si atmosféru na EuroBasketu užívá.Livesport
Bývalý basketbalový reprezentant Jiří Okáč (58), který je držitelem stříbrné medaile z ME 1985, si zatím užívá výbornou atmosféru, která v Praze na EuroBasketu panuje. Podle jeho názoru by se měli čeští basketbalisté zaměřit především na zlepšení defenzivní hry. "V moderním basketu je obrana základ, kdo hraje tvrději, tak má potřebnou převahu," řekl Okáč, který nezapomněl ocenit ani Tomáše Satoranského (30).

Česká basketbalová legenda si zatím atmosféru na EuroBasketu pochvaluje, nicméně doufá, že se výkony českého výběru zlepší. "Ten turnaj je i díky návštěvnosti úžasným zážitkem, je výborně připravený a myslím, že si to lidé užívají. Ještě k tomu potřebujeme nějaký dobrý výsledek našich kluků. Proti Polsku se mi to moc nelíbilo," nechal se slyšet Okáč.

Podle stříbrného medailisty z ME 1985 je zatím hlavním problémem české reprezentace obrana. "V moderním basketu je obrana základ, kdo hraje tvrději, tak má potřebnou převahu," řekl Okáč.

"Nelíbilo se mi, že jsme nedokázali využít domácího prostředí. Nevím, jestli na hráče dolehla nervozita prvního zápasu, každopádně doufám, že to z kluků spadne a ukážou větší bojovnost," dodal pětinásobný mistr československé a české ligy.

Jistou roli prý může ve výkonech českých reprezentantů hrát i to, že se ocitli v pozici favoritů, na což nejsou zvyklí. "Teď je na nich ta tíha. Předtím nebyli v roli favorita, což se nyní v domácím prostředí změnilo, a to je občas strašně svazující. Vůbec jim tuto pozici nezávidím," řekl Okáč.

Okáč ocenil také bojovný přístup Tomáše Satoranského. "Obrovsky ho obdivuji, protože má před sebou sezonu v Barceloně a riskuje zranění. V zápase s Polskem bylo evidentně vidět, že ještě není doléčený. I tak klobouk dolů, potvrdil, že je srdcař. Bohužel ještě není v takové kondici, aby týmu pomohl po herní stránce, určitě ale pomohl po té psychické," prohlásil.

Statistiky utkání Česko - Srbsko

Základní skupiny EuroBasketu