Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bronz z mistrovství světa a jistá olympiáda. Zápasníkovi Omarovovi se v Bělehradu dařilo

Omarov získal na světovém šampionátu první českou medaili od roku 2007.
Omarov získal na světovém šampionátu první českou medaili od roku 2007.Profimedia
Zápasník Artur Omarov (35) vybojoval na mistrovství světa v Bělehradu bronzovou medaili. Životní úspěch přinesl dagestánskému rodákovi zároveň jistotu účasti na olympijských hrách v příštím roce v Paříži a bude to jeho druhý start pod pěti kruhy po předloňském Tokiu. Reprezentant v řecko-římském stylu porazil v duelu o třetí místo ve váhové kategorii do 97 kg litevského soupeře Mindaugase Venckaitise 3:1 na body a navázal na bronz z dubnového mistrovství Evropy v Záhřebu.

Omarov na šampionátu v srbské metropoli prohrál jen čtvrtfinálový duel se světovou jedničkou Arturem Aleksanjanem z Arménie. Další čtyři soupeře porazil, do boje o bronz postoupil po triumfu v opravném pavouku nad loňským vicemistrem Evropy Nicuem Samuelem Ojogem z Rumunska, nad nímž zvítězil 5:0. Pro český zápas získal Omarov první medaili na světovém šampionátu od roku 2007, kdy v Baku skončil rovněž třetí Marek Švec.

Omarov v utkání o medaili s teprve dvaadvacetiletým překvapením turnaje potvrdil roli papírového favorita. Jako osmý nasazený zápasník si se světovou třiadvacítkou poradil a umístěním do pátého místa si zajistil start v Paříži. V případě neúspěchu by o olympijskou letenku musel bojovat v dodatečném duelu s Bělorusem Abubakarem Chaslachanovem, který nedosáhl na bronz v souboji s Íráncem Mohammadem Hadim Saravim.

Aleksanjan, majitel kompletní olympijské medailové sbírky a stříbrný muž z Tokia titul neobhájil, ve finále těsně podlehl Kubánci Gabrielu Rosillovi.