Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bouzková si poradila s Krausovou a postoupila do 2. kola, Martincová v Praze končí

Aktualizováno
Marie Bouzková první zápas po úspěšném Wimbledonu zvládla.
Marie Bouzková první zápas po úspěšném Wimbledonu zvládla.Profimedia
Marie Bouzková (24) se stala první českou hráčkou, která se na turnaji Livesport Prague Open probojovala do 2. kola. Pražská rodačka v prvním vystoupení po úspěšném tažení ve Wimbledonu přehrála coby osmá nasazená Rakušanku Sinju Krausovou (20). Naopak vstup do turnaje nezvládla loňská finalistka Tereza Martincová (27), která neudržela vedení proti Chloé Paquetové a utrpěla pátou porážku v řadě.

Bouzková do Prahy dorazila po životním úspěchu. Před pár týdny ve Wimbledonu poprvé přešla přes 2. kolo grandslamových podniků a nakonec ji až ve čtvrtfinále zastavila pozdější finalistka Ons Džabúrová. Za fantastický výsledek nedostala žádné body do žebříčku, ty nicméně může posbírat na betonech v pražské Stromovce.

Livesport Prague Open se čerstvě 24letá Češka účastní popáté, v hlavní fázi účinkuje potřetí. A poprvé se dostala do 2. kola, nasazená osmička si dnes před domácím publikem poradila se světovou hráčkou č. 208 Sinjou Krausovou 6:2 a 7:6.

Favorizovaná Bouzková do utkání vstoupila ztraceným podáním, ale v úvodním dějství nedovolila Krausové, která se do hlavní soutěže dostala jako lucky loser a vyzkoušela si ji na hlavním okruhu teprve podruhé, ani jednou uhájit servis. Od stavu 3:2 v první sadě získala šest her v řadě a vypadalo to na hladký postup.

Jenže pak začala Češka mít problémy s levým chodidlem. Ve druhém setu si za stavu 4:2 vyžádala oddechový čas na ošetření a po pauze náskok ztratila. "Udělal se mi puchýř. Potřebovala jsem ho jen přelepit a pak už jsem o něm nevěděla. Ta přestávka mě ale vyvedla trochu z rytmu. Soupeřka začala hrát agresivněji, šla si pro to a padalo jí to tam. Jsem ráda, že jsem to vybojovala," uvedla na pozápasové tiskové konferenci.

Bouzková nakonec postup vybojovala až v tie-breaku. Ve zkrácené hře dominovala a zápas zakončila svým třetím esem. "První zápasy jsou vždy ošidné. Bylo to ode mě trochu nervózní utkání na rozkoukání, takže jsem ráda, že jsem ho zvládla. Po dlouhé pauze bylo trochu těžké dostat se do zápasového rytmu, navíc tu byla i změna povrchu. Po dnešku jsem se ale už adaptovala a těším se na další zápas," řekla.

Výsledky pondělních dvouher na Livesport Prague Open si prohlédněte na livesport.cz

Během zápasu se musela vypořádat také s velkým vedrem. "Je pravda, že bylo horko, ale odpoledne bude ještě větší. Jsem ráda, že jsem hrála v jedenáct. Minulý týden ale bylo podobné počasí, takže jsem si zvykla. Cítím se fyzicky dobře a jsem připravená. A kdyby teplo pokračovalo, beru to možná i jako výhodu, že by mi to mohlo pomoct," řekla.

Loni Bouzková vyhrála v pražské Stromovce čtyřhru s Lucií Hradeckou, ale do 2. kola dvouhry zde postoupila poprvé v kariéře. "Jsem za to ráda a doufám, že to nebude ani moje poslední výhra. Je tu super atmosféra a diváci vás tu vždy podpoří," uvedla čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu, která se o čtvrté čtvrtfinále v letošní sezoně utká buď s krajankou a kvalifikantkou Dominikou Šalkovou, či Švýcarkou Ylenou In-Albonovou.

Zatímco zahraniční soupeřky bydlí v hotelích, Bouzková využívá domácích výhod. Mezi ně patří i dojíždění z domova. "Je to jediný turnaj za rok, kdy se vyspím ve své posteli, takže je to pro mě ideální," usmála se. "Mám kolem sebe celé dny také bráchu, což na jiných turnajích není. Na druhou stranu se musíte i tak vždy rychle zadaptovat a soustředit na zápasy jako na jiných turnajích," dodala česká tenistka.

Martincovou zradilo podání 

Tereza Martincová si loni v Praze zahrála své jediné finále na okruhu WTA, letos se k němu ani nepřiblíží. Už v 1. kole neudržela vedení 6-2 a 3-1 proti Francouzce Chloé Paquetové a po dvou hodinách boje prohrála 6:2, 4:6 a 3:6.

V prvním setu ztratila Martincová pouze čtyři míčky po svém servisu a ve druhém se ujala vedení 2:0. Jenže pak třikrát po sobě neudržela podání a druhou sadu ztratila. V rozhodujícím dějství měla dva brejkboly na 2-0, ale šance nevyužila, prohrála deset fiftýnů po sobě a zpátky do hry se už nedostala.

Od červnového postupu do semifinále v Nottinghamu, v němž vzdala kvůli zranění pravého kolena, tak Martincová utrpěla už pátou porážku v řadě. "Co si pamatuju, udělala jsem (ve druhém setu) pár jednoduchých chyb po sobě a pak se mi to celé sesypalo. Nebyla jsem schopná se vrátit zpět," uvedla po zápase Martincová. 

"Myslím, že mě to pak i ovlivnilo psychicky. Chybí mi odehrané zápasy, protože se to teď poslední dobou nesešlo. Člověk se snaží vrátit, ale spíš bojuje sám se sebou, než aby řešil hru soupeře. To, že jsem tu byla vloni ve finále, mi už vypadlo, ale stejně mě mrzí, že jsem to neobhájila," dodala Češka, která v pondělí alespoň ukončila čekání na vyhraný set.

Nasazené Belgičanky dohrály v 1. kole

V 1. kole Livesport Prague Open došlo na deblové derby nadějných českých teenagerek. Vítězství nakonec po setech 7:5 a 6:4 slavily poslední dvě šampionky pařížské juniorky Lucie Havlíčková s Lindou Noskovou, které porazily Barboru Palicovou a Dominiku Šalkovou. Uspěly i Andrea Sestini Hlaváčková, která se v Praze loučí s kariérou, s Lucií Hradeckou, které porazily Anastasiu Detiucovou a Miriam Kolodziejovou.

Výsledky pondělních čtyřher na Livesport Prague Open si prohlédněte na livesport.cz

V hlavním losu letošního Livesport Prague Open startuje celkem sedm domácích tenistek. Barbora Krejčíková vykročí za obhajobou proti Rusce Anně Blinkovové, divoká karta Linda Nosková se utká s Natalií Vichljancevovou a Barbora Palicová se na zvládnutou kvalifikaci pokusí navázat proti divoké kartě a šampionce letošní pařížské juniorky Lucii Havlíčkové.

Předloňská finalistka a nasazená trojka letošního ročníku Elise Mertensová (26) se s Livesport Prague Open rozloučila hned v úvodním kole. Belgičanka nestačila 3:6 6:2 2:6 na Magdu Linetteovou (30), se kterou vyhrála všechny tři předchozí souboje, dokonce bez ztráty setu. Polku v dalším zápase čeká vítězka duelu Snigurová - Tomovová.

Po Mertensové se do 2. kola nepodívala ani další z nasazených Belgičanek Alison Van Uytvancková (28), jež musela po sedmi gamech vzdát slovinské kvalifikantce Dalile Jakupovičové (31).