Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bordeaux doplatilo na špatné hospodaření, tradiční klub přijal přeřazení do třetí ligy

Bordeaux se smířilo s osudem, přijalo přeřazení do třetí ligy
Bordeaux se smířilo s osudem, přijalo přeřazení do třetí ligyAFP
Bordeaux v uplynulých dvou sezonách marně bojovalo o návrat do francouzské nejvyšší soutěže, nově místo toho bude hrát jen třetí ligu. Tradiční klub, jehož barvy oblékal v minulosti například český záložník Jaroslav Plašil nebo legendární vítěz Zlatého míče Zinedine Zidane, doplatil na špatné hospodaření. Od úterý je oficiální do této chvíle dočasný verdikt Národního odboru pro kontrolu řízení z 9. července.

Bordeaux dluží 40 milionů eur a velká naděje na záchranu zhasla před týdnem. Zájem o vstupu do klubu ztratila společnost Fenway Sports Group (FSG), která vlastní baseballový Boston Red Sox, hokejový klub Pittsburgh Penguins a také fotbalového giganta z Premier League Liverpool.

"Po rozsáhlých a konstruktivních jednáních se všemi zúčastněnými stranami se Fenway Sports Group rozhodla, že nebude pokračovat v akvizici FC Girondins de Bordeaux," oznámila FSG.

Zdroje blízké jednání uvedly, že v rozhodnutí hrály roli náklady na provoz stadionu Matmut Atlantique v Bordeaux a také neuspokojivý výsledek jednání o televizních právech v Ligue 1. Klub a jeho akcionáři následně vložili veškerou energii do dokončení plánu financování na sezonu 2024/25 v rámci příprav na odvolací jednání, které bylo naplánováno na úterní den. A k němuž nakonec nedojde.

"FC Girondins de Bordeaux stáhlo odvolání proti rozhodnutí DNCG z 9. července. Přijímáme sankce zahrnující přeřazení klubu do třetí nejvyšší soutěže a podřídíme se dalším nařízením. Začíná období, díky němuž se FC Girondins de Bordeaux vrátí silnější a znovu se vyšplhá až na nejvyšší úroveň. Klub a jeho akcionáři ujišťují fanoušky o jejich touze bránit samotný klub a jeho zájmy," stojí v úterním prohlášení Bordeaux.

Bordeaux má ve své sbírce šest mistrovských titulů a je šestým nejúspěšnějším klubem v zemi. Před dvěma roky poprvé opustilo nejvyšší soutěž, nyní ho čeká premiéra v neprofesionální soutěži.