Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bohemians – Sparta v číslech. Kdo jediný uhájil v Ďolíčku nulu a v čem vládnou rudí lize?

Sparta prohrála v Ďolíčku od roku 1987 jednou, naposledy ve Vršovicích remizovali 1:1.
Sparta prohrála v Ďolíčku od roku 1987 jednou, naposledy ve Vršovicích remizovali 1:1.sparta.cz
Historicky má Sparta nad Bohemians jasně navrch, aktuální situace v obou táborech soupeřů z hlavního města ovšem ukazuje, že se dá ve Vršovicích očekávat vyrovnaný duel. Nadto atraktivní i dramatický. Vždyť v posledních čtyřech vzájemných střetnutích se trefily oba týmy. A 10 z 12 minulých skončilo nanejvýš rozdílem jednoho gólu či nerozhodně.

Vzájemná bilance v lize

Celková

Bohemians – Sparta 142 33 34 75 170:284

Posledních 10 zápasů

Bohemians – Sparta 1 4 5 6:16

Pro Letenské velice příjemný venkovní zápas, nehledě na vzdálenost z jejich domovského stadionu. Od roku 1987 prohráli v Ďolíčku všehovšudy jednou. Na státní svátek 17. listopadu 2001 je před prohrou 1:2 nezachránil ani Petr Čech v brance. V dominantních výsledcích pokračovala Sparta proti svému nadcházejícímu soupeři i v nedávné době.

Vzájemné zápasy Bohemians a Sparty ve FORTUNA:LIZE
Vzájemné zápasy Bohemians a Sparty ve FORTUNA:LIZELivesport

Dlouhodobá forma

Bohemians

Dvě jarní výhry daly zapomenout na mizerný konec podzimu (tři porážky ze čtyř duelů). Tým útočí na repete svého historicky nejlepšího umístění v české lize (4. příčka, 2001/02).

Sparta

Po vedoucí Slavii má nyní druhou nejlepší fazonu ze všech. Od říjnového debaklu v derby s červenobílými (0:4) zvítězila ve čtyřech zápasech, v tom zbylém remizovala. 

Posledních 15 zápasů Sparty (včetně přípravy)
Posledních 15 zápasů Sparty (včetně přípravy)Livesport

Útok

Bohemians

Trefili se v 10 zápasech v řadě, také v domácím startech střelecky nelení. Z dosavadních devíti soupeřů udržel čisté konto v Ďolíčku jen Liberec. I Plzeň či Slavia tam inkasovaly.

Sparta

Její forvardi se sice častokrát zdají být mimo hru, podle čísel by to mělo být naopak. Tým poslal nejvíc přihrávek do šestnáctky z celé ligy. Druzí jsou v této činnosti Bohemians.

Obrana

Bohemians

Jako jediní spolu se Slováckem (odehrálo ovšem už o zápas víc) na jaře ještě nekapitulovali. Soupeřům navíc celkově povolili nejméně střel na branku po Spartě a Slavii.

Sparta

Pravý opak soupeře, v novém roce ještě neudržela ani jedno čisté konto. Zajímavé je, že 41 % inkasovaných branek týmu padlo do sítě Sparty v úvodní čtvrthodině duelu.

Disciplína

Bohemians

Po vedoucí Slavii dostali jejich hráči druhý nejnižší počet žlutých karet (29). Zdánlivě čistý štít nicméně kazí čtyři vyloučení. Za to poslední si teď nezahraje pilíř obrany Köstl.

Sparta

Jeden ze dvou týmů v lize (spolu s Plzní), který ještě v sezoně nedostal gól z penalty. Naopak David Pavelka je jedním z nejpilnějších sběratelů žlutých karet (má jich šest).

Tři hráči ve formě

Bohemians

Martin Jedlička

Dlouho působil na Slovensku, v české lize má na kontě jen tři zápasy. Dva na jaře za Bohemians, v nichž neinkasoval. Ten zbylý v roce 2017 za Boleslav proti… Spartě (0:3).

David Puškáč

Po odchodu produktivního Květa je právě on nejlepším střelcem mužstva. Že může táhnout tým, ukázal v minulém domácím duelu s Teplicemi, jimž dal při výhře 2:0 oba góly.

Adam Jánoš

Sparťanský odchovanec je na jaře vidět. Proti Teplicím přichystal jeden z gólů, velkou šanci vytvořil pro tým i v následném duelu s Hradcem. Proti bývalému klubu bude mít motivaci.

Sparta

Kaan Kairinen

Ostrou soutěžní premiéru zvládl tenhle finský středopolař skvěle. Proti Boleslavi vstřelil gól a na další nahrál. Navíc měl v utkání vysokou úspěšnost přihrávek (95,5 %).

Tomáš Čvančara

Nejlepší střelec Sparty se už trefil i na jaře a teď se od něj dají čekat příspěvky znovu. Bohemians jsou totiž jedním z jeho nejoblíbenějších soupeřů. Podle gólů i střel na branku. 

Ladislav Krejčí ml.

V sezoně nastoupil kvůli zraněním jen ke čtyřem duelům, jako defenzivní hráč v nich přesto nastřílel tři góly. Ten poslední v neděli Mladé Boleslavi – jeho penaltový zásah rozhodl duel. 

Z databanky Livesportu

Zatímco doma v 80. letech jednoznačně kralovala Sparta (celkem pět titulů), na evropské scéně většího úspěchu dosáhli její městští konkurenti. Dukla došla v roce 1986 do semifinále tehdejšího Poháru vítězů poháru a Bohemians se ve svém titulovém roce 1983 probojovali do semifinále Poháru UEFA, kde je zastavil Anderlecht Brusel.

Jedinkrát za posledních 20 let se v tomto malém pražském derby radovali Bohemians. A k tomu uspěli na hřišti protivníka. Předloni se to povedlo týmu kouče Luďka Klusáčka, který na Letné vyhrál 1:0. O jediný gól zápasu se postaral někdejší reprezentační útočník Tomáš Necid. Slávistický odchovanec se nyní po roční pauze zaviněné zraněním kolene hlásí znovu do služby, a to právě před duelem se Spartou…

Nejstarší hráč ligy Josef Jindřišek oslaví příští úterý už 42. narozeniny. Kapitán Bohemians je aktuálně hráčem s třetím nejvyšším věkem, v němž kdy někdo zasáhl do utkání nejvyšší soutěže. Před ním už je v pořadí jen někdejší sparťanský gólman Jaromír Blažek a také Pavel Zavadil, který také v minulosti působil na Letné. Jindřiškovi k jeho rekordu bude od úterý chybět sedm měsíců a pět dní.

Více o zápasu Bohemians – Sparta