Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bohemians – Sparta. Letenští na Klokany umějí, v Ďolíčku ale očekávají válku

Sparta v 5. kole probíhající sezony remizovala doma s Bohemkou 1:1.
Sparta v 5. kole probíhající sezony remizovala doma s Bohemkou 1:1.AC Sparta Praha
Jeden zápas z posledních 30. Přesně tolikrát Sparta odešla z pražského derby s Bohemians poražena. Navzdory jednoznačné bilanci česká fotbalová veřejnost tuší, že tentokrát to v Ďolíčku bude nesmírně vyrovnané. Ostatně tak, jak je v poslední době zvykem. Letenští, kteří odcestují ulicemi hlavního města k zápasu 19. kola FORTUNA:LIGY jako favorité, očekávají ve Vršovicích spíše válku než fotbal.

Když Sparta zavítala do ikonického vršovického stánku naposledy, zrodila se v srpnu roku 2021 remíza 1:1. Od té doby se oba pražské kluby setkaly ještě dvakrát, v obou případech se hrálo na Letné. První z duelů odehrála Sparta ještě pod vedením trenéra Pavla Vrby a pořádně si zastřílela (5:1). V tom druhém, posledním vzájemném střetu panovala po závěrečném hvizdu lepší nálada bezpochyby v táboře Bohemians, kteří na půdě rivala vybojovali remízu 1:1. A zatímco jejich formu cenný výsledek nikterak neovlivnil, svěřenci trenéra Briana Priskeho započali sérii pěti remíz v řadě. 

V lepší pohodě jsou Klokani i po zimní přestávce, první dvě jarní kola totiž zvládli na jedničku. "Nikdy nelítám v oblacích, ale říkat, že nechceme udržet současnou pozici, by bylo zbabělé. Skončit v první šestce by byl pro Bohemku velký úspěch, k tomu je ale dlouhá cesta. Teď nás čeká Sparta a další těžké zápasy," uvedl po výhrách nad Teplicemi (2:0) a Hradcem Králové (2:0) kouč Jaroslav Veselý.

Zatímco vršovický klub se pyšní 100% bilancí, Sparta ligový restart nezvládla úplně podle představ, když remizovala v Olomouci 1:1. Na úvodní nezdar se jí podařilo zareagovat před vlastními tribunami, když doma i přes brzký inkasovaný gól porazila Mladou Boleslav 4:1. "Chtěli jsme výhru za každou cenu. Za reakci na brzký gól jsme tým chválili, branka na 1:1 byla velmi důležitá. Kluci to čapli za správný konec a dokázali to otočit. Klobouk dolů," hodnotil zpětně domácí vítězství asistent hlavního trenéra Luboš Loučka.

Utkání Bohemians – Sparta

Dost možná ještě těžší výzvu podstoupí Letenští v Ďolíčku, kde realizační tým očekává náročný terén. "Samozřejmě neříkám, že nechceme předvést náš kombinační fotbal, ale myslím, že to teď bude složitější. Za mě to bude spíše válka než nějaký krásný fotbal. Stíháme první dva týmy před námi. Jestli hrajeme s Bohemkou nebo s jiným soupeřem, je jedno. Máme jasný cíl a to jsou tři body v každém utkání," prohlásil Loučka.

Klokani, kteří momentálně okupují čtvrtou příčku tabulky, jsou možná v lepším mentálním rozpoložení než třetí Sparta, ve šlágru 19. kola nejvyšší české ligy však favoritem nejsou. A to především kvůli vzájemné bilanci obou celků, však Letenští s nedělním soupeřem prohráli jeden jediný zápas z posledních 30.

Takový je však pouze pohled do minulosti. Současnost říká, že Bohemians hrají ve velké pohodě a právem útočí na příčky zajišťující pohárovou Evropu. Zastavit by je ale mohl fakt, že proti městskému rivalovi nemůže nastoupit jeho kmenový hráč Václav Drchal či klíčový obránce Daniel Köstl, který si odpykává trest za červenou kartu. Trumfem v rukávu trenéra Veselého by se tak mohl nečekaně stát třeba Tomáš Necid, který v Ďolíčku podepsal po zranění novou smlouvu a podle všeho bude v neděli připravený naskočit do zápasu.