Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bohemians – Sparta. Co stojí za zelenobílou senzací? Analýza hry nej překvapení ligy

Bohemians – Sparta. Co stojí za zelenobílou senzací? Analýza hry nej překvapení ligy
Bohemians – Sparta. Co stojí za zelenobílou senzací? Analýza hry nej překvapení ligyProfimedia
Skromní pražští Bohemians aktuálně drží čtvrtou pozici v lize za movitými domácími velkokluby Slavií, Plzní a Spartou. Na jaře jsou se dvěma výhrami stoprocentní, a to i po zimním odchodu špílmachra Romana Květa do Plzně. V čem jsou svěřenci kouče Jaroslava Veselého silní a mají v neděli proti Spartě šanci na další výhru? Na to se snaží odpovědět následující rozbor, jenž vznikl ve spolupráci s datovými experty z 11Hacks.

Na pozici zajišťující účast ve skupině o titul se Bohemians po odehrání podzimní části FORTUNA:LIGY usadili zcela po právu. Podle metriky očekávaných bodů, která bere v potaz to, jak nebezpečné gólové šance si tým vytváří i do jak kvalitních střeleckých pozic pouští své soupeře, měli získat dokonce ještě o dva body víc.

Do jarní části vstoupili vítězstvím 2:0 po dominantním výkonu v domácím duelu proti Teplicím, o týden později si stejným výsledkem poradili také s nebezpečným Hradcem. Po dvou přesných zásazích v prvním poločase ovlivnilo zbytek utkání vyloučení stopera Daniela Köstla, v aktuální sezoně nejvytíženějšího hráče týmu.

Utkání mělo jasného hrdinu: klub v zimní pauze přivedl na půlroční hotování z Plzně brankáře Martina Jedličku, který mezi třemi tyčemi nahradil letos nejistě chytajícího Romana Valeše (a vůbec se nedařilo ani Hugovi Bačkovskému). Ačkoli je ještě příliš brzy na to hodnotit, jak velkým přínosem pro svůj nový tým Jedlička bude, proti Hradci chytal skvěle. Zastavil devět střel a podle metriky post-shot xG, která měří kvalitu umístění střely na branku, zabránil čtyřem (!) brankám.

Střed hřiště i svého vlastního vápna sice Bohemians v této sezoně brání velmi dobře a žádný důležitý defenzivní hráč v zimě neodešel, absence vykartovaného Köstla a ne úplně ideální zdravotní stav Křapky jsou ovšem pro duel se Spartou velkým zásahem do fungování defenzivy.

Útočná činnost týmu je zaměřena především na přímočarost vedení útoku. Výstavbu hry představuje primárně dlouhý míč na hrotového útočníka Davida Puškáče, nákop je pak doplňován křídly, která si nabíhají za něj. Struktura pod hrotem je tvořena třemi hráči čekajícími na odražený míč. Taktika funguje. V ofenzivní třetině hřiště mají lepší procentuální úspěšnost zisku odražených míčů pouze Slavia s Plzní. Ve středu hřiště jsou v této činnosti Bohemians pátí nejlepší.

Přestože intenzita jejich presinku se na podzim pohybovala okolo průměru, byli v něm velmi efektivní. Třeba v podílu vyhraných míčů do 10 sekund po ztrátě na útočné polovině byla lepší už pouze pražská Slavia.

Napadání ve středu hřiště a z něj přechod do útoku.
Napadání ve středu hřiště a z něj přechod do útoku.11Hacks

Po odchodech Květa s Hronkem se nicméně styl hry změnil. Tým už není tak úspěšný v zisku míčů nahoře, volí spíš střední blok a intenzitu napadání ve středu hřiště, kde je schopen dobře doplňovat a vytvářet pomyslný diamant za účelem blokovat výchozí cesty soupeře. Zelenobílí také chtějí být schopni po zisku míče jít okamžitě nahoru, a to na kteroukoliv stranu.

Bez Drchala to bude bolet

Klíčový je pro presink hráč na slabé straně (opačná strana od těžiště hry), který je většinou také zakončovatelem akce. Tenhle styl přepínaní a změny ohniska hry na slabou stranu bude obzvlášť náročný pro krajní stopery Sparty, zejména pokud budou mít tendenci v útočné fázi podporovat zálohu.

Přenesení těžiště hry.
Přenesení těžiště hry.11Hacks
A využití slabé strany.
A využití slabé strany.11Hacks

Přechodová fáze po zisku míče byla na podzim silnou stránkou Bohemians. V prvních dvou kolech jarní části je ale vidět značný pokles v počtu získaných míčů a mírně nižší počet zakončení po brejku. I nadále však platí, že přechod z obrany do útoku je velmi silnou zbraní svěřenců Jaroslava Veselého.

Za normálních okolností by se Bohemians snažili soupeře zaskočit právě z takových situací, nicméně velmi důležité jsou v tomto ohledu náběhy za obranu v podání Václava Drchala, který při nich využívá svou rychlost. Kvůli dohodě o hostování však mladý útočník nenastoupí, čímž Bohemians ztratí velkou část své ofenzivní hrozby. V součtu se zimním odchodem Romana Květa přišli domácí proti Spartě o duo, které už v dosavadním průběhu sezony vstřelilo dohromady 12 branek z 10 očekávaných (xG).

Obecně platí, že většina útočných akcí Bohemky je vedena po stranách a ve finální třetině se často pokouší o centry do vápna z různých pozic. Hojně využívá především centrů z hloubky na zadní tyč. Těmi by se měla prezentovat i proti Spartě, která má však po Plzni druhou nejvyšší úspěšnost defenzivních hlaviček. Nemožnost využít překvapivého Drchalova řešení bude Bohemians velmi bolet. Stejně jako absence v zadních řadách.

Přehled utkání + audiokomentář