Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bitva o severní Londýn i titul. Arsenalu jde o hodně, oplatí Tottenhamu loňskou porážku?

Bitva o severní Londýn i titul. Arsenalu jde o hodně, oplatí Tottenhamu loňskou porážku?
Bitva o severní Londýn i titul. Arsenalu jde o hodně, oplatí Tottenhamu loňskou porážku?Profimedia
Souboji dvou odvěkých rivalů není třeba dodávat pikantní nádech. V případě severolondýnského derby je však na místě odplata. Arsenal má s Tottenhamem nevyřízené účty a zatímco loni na jeho půdě selhal v bitvě o Ligu mistrů, nyní hraje o daleko více – o titul.

Mnohé překvapilo, když obrozenému Arsenalu tři zápasy před koncem minulé sezony patřila příčka zaručující účast v Lize mistrů. K návratu do milionářské soutěže potřebovali Gunners zvítězit na půdě Tottenhamu nebo získat šest bodů ze zbývajících dvou utkání.

Utkání Tottenham – Arsenal sledujte online

Pětileté absenci mezi evropskou elitou však svěřenci Mikela Artety sbohem nedali, Spurs podlehli 0:3 a závod o čtvrté místo definitivně ztratili v Newcastlu. V posledním kole měl Tottenham vše ve svých rukou a nezklamal.

"Typický Arsenal," ozývalo se napříč ostrovy. Součástí identity fanoušků Kanonýrů, stejně jako Kohoutů, je totiž schopnost smířit se s tím, že jejich milovaný klub nic (významného) nevyhrává.

Nyní se však zdá, že se v případě červené části severního Londýna blíží výjimka. Po 17 kolech jsou Martin Odegaard a spol. v čele Premier League. Jde o jiný Arsenal? Vítězný?

Zda má celek z Emirates Stadium skutečně šanci získat po dlouhých 19 letech titul, ukáže duel na trávníku Tottenhamu. Gunners budou chtít navázat na říjnové vítězství 3:1 z domácího prostředí, Spurs naopak na výše zmíněný úspěch ze závěru minulé sezony.

Statistiky prvního vzájemného zápasu této sezony.
Statistiky prvního vzájemného zápasu této sezony.Opta by Stats Perform

Soubor Antonia Conteho má dostatek důvodů, aby si na lídra soutěže věřil. Doma s rivalem neprohráli od března 2014, tedy od roku, kdy ještě dres s "kanónem" oblékal Mikel Arteta.

Po zásluze na vrcholu

Už dlouho Arsenal nezačal do Premier League tak dobře. Ostatně málokdo načal nejslavnější klubovou soutěž lépe – pouze čtyři týmy měli v historii po 17 kolech více bodů (44) než Gunners.

Tyto týmy – Chelsea vedená Mourinhem, Manchester City pod Guardiolou a Liverpool pod Kloppem – byly ovšem považovány za jedny z nejlepších vůbec. Označovat stejně i současný Arsenal je zatím troufalé. Neznamená to však, že by tento tým byl dílem náhody.

Podle modelu očekávaných bodů společnosti Stats Perform měl mít Arsenal na základě dosavadních výkonů přibližně 36 bodů. Přestože je to o osm bodů méně, než ve skutečnosti mají, stále by je to v porovnání s výkony ostatních týmů řadilo na druhé místo. Ve skutečném pořadí Tottenham za svými soupeři trochu zaostává, v tomto modelu však patří k velkým kandidátům na umístění v první čtyřce.

Tabulka očekávaných bodů PL 22/23
Tabulka očekávaných bodů PL 22/23Opta by Stats Perform

Honba za milníky

Největší výzvou pro Arsenal a zároveň výhodou pro Tottenham je dostupnost jejich klíčových útočníků. Gunners postrádají Gabriela Jesuse, který se od letního přestupu stal ofenzivní oporou Artetova týmu. Brazilec si během světového šampionátu v Kataru přivodil zranění a absence jeho kvalit v sestavě Kanonýrů se poprvé výrazně projevila při domácí bezbrankové remíze s Newcastlem.

Na druhé straně stojí obrovská hvězda – Harry Kane, který naposledy po nevýrazném výkonu v prvním poločase nasměroval Spurs ve druhé půli dvěma góly k vítězství 4:0 nad Crystal Palace.

Extratřídu – 197. a 198. branku – Kane předvedl ve svém 300. utkání v Premier League. Díky těmto dvěma zásahům přeskočil (v počtu gólů ve 300 zápasech v PL) Alana Shearera, kterého by rád předčil i v historické tabulce nejlepších střelců této soutěže.

Góly po 300 zápasech v Premier League
Góly po 300 zápasech v Premier LeagueOpta by Stats Perform

Další přesné zásahy udělají z Kanea teprve třetího hráče v historii anglické Premier League, který dosáhl na 200 gólů. Před elitním střelcem Tottenhamu na tuto metu dosáhli již zmíněný Shearer (260) a Wayne Rooney (208). Útočník anglické reprezentace by se však stal prvním, kdo milník pokořil v dresu jediného klubu.

Drahokamy ze Skandinávie

Arsenal i Tottenham se spoléhají na hvězdy či hvězdičky ze severu Evropy. V případě Spurs jde o Švéda Dejana Kulusevského, který po přesunu z Juventusu do severního Londýna září. V aktuální sezoně zatím jako hráč základní sestavy neprohrál (5-3-0), zatímco bez něj Kohouti odešli poraženi z pěti z 10 zápasů (5-0-5).

Vliv švédského křídelníka se projevuje i v číslech. Mezi hráči, kteří v lize odehráli alespoň 500 minut, má průměr 2,3 úspěšných driblinků za 90 minut, což je pouze nejlepší výsledek po Saidu Benrahmovi. A co se týče očekávaných asistencí za 90 minut, má průměr xA 0,35 – mezi hráči s alespoň 500 minutami v Premier League mu patří druhé místo za Kevinem De Bruynem (0,51).

Ještě působivější je fakt, že Kulusevski všechno zvládl ze hry, protože narozdíl od De Bruyneho nerozehrává žádné standardní situace.

Belgický středopolař se po odchodu z Chelsea stal jedním z nejlepších hráčů Premier League, zatímco Kulusevského odchod z Itálie se zdá být jako velký přešlap Juventusu, který ho pustil do Anglie za poměrně nízkou cenu.

Kulusevského přihrávky ve hře.
Kulusevského přihrávky ve hře.Opta by Stats Perform / Livesport

V případě Martina Odegaarda objevil Arsenal klenot s podobným příběhem. Po několika hostováních z Realu Madrid našel norský záložník nový domov v severním Londýně, kde ukazuje, že má ve 24 letech to nejlepší ještě před sebou.

V probíhající sezoně se Odegaard stejně jako Kulusevski řadí do první desítky v počtu očekávaných asistencí za 90 minut (0,27), ale soupeřům se ukazuje také jako gólová hrozba.

Ze všech hráčů, kteří odehráli alespoň polovinu možných minut, je jediný, kdo má xG a xA 0,25 na 90 minut nebo vyšší.

V 16 ligových zápasech této sezóny už vstřelil (7) nebo asistoval u celkem 12 gólů, což je jeho osobní rekord v jedné sezóně elitní evropské soutěže (top 5). Zatímco Arteta má velkou zásluhu na oživení Arsenalu, Odegaard je jeho motorem na hřišti, což podtrhuje i to, jak se týmu (ne)daří při jeho absenci.

Arsenal s a bez Martina Odegaarda.
Arsenal s a bez Martina Odegaarda.Opta by Stats Perform / Arsenal

V minulosti bylo mnoho sezon, kdy severolondýnské derby představovalo pouhé soupeření velkých rivalů bez většího soutěžního významu. Vzhledem k tomu, že Arsenal i Tottenham momentálně bojují v horních patrech Premier League, k ním však tento ročník stoprocentně nepatří.