Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bez dvou nejvýše nasazených. Po Nadalovi nezvládli 2. kolo AO ani Ruud, Fritz či Zverev

Aktualizováno
Bez dvou nejvýše nasazených. Po Nadalovi nezvládli 2. kolo AO ani Ruud, Fritz či Zverev
Bez dvou nejvýše nasazených. Po Nadalovi nezvládli 2. kolo AO ani Ruud, Fritz či ZverevProfimedia
Mužská dvouhra na Australian Open bude pokračovat bez dvou nejvýše nasazených hráčů. Po včerejším senzačním vyřazení obhájce titulu Rafaela Nadala (36) neprošel sítem druhého kola ani Casper Ruud (24), který se loni zúčastnil tří grandslamů a na dvou byl ve finále. Norský tenista nestačil na debutanta Jensona Brooksbyho (22). V turnaji už nepokračují ani Taylor Fritz (25), Alexander Zverev (25) či Pablo Carreňo (31), naopak nezaváhal Novak Djokovič (35) a daří se nenasazeným Američanům.

Casper Ruud dorazil do Austrálie i loni, ale v ATP Cupu si přivodil zranění a Australian Open se nezúčastnil. To však jeho výkony v následujících měsících vůbec neovlivnilo, protože prožil nejlepší sezonu své kariéry. Nor získal tři tituly z antukových podniků ATP 250 a hrál finále French Open, US Open a Turnaje mistrů. Ještě k tomu ho dělila jediná výhra od postu světové jedničky.

Vstup do letošní sezony mu ale vůbec nevyšel. Z United Cupu odjížděl s bilancí 1:1, v Aucklandu překvapivě nestačil hned na Lasla Djereho a další nečekaný nezdar si připsal ve druhém kole Australian Open proti Jensonovi Brooksbymu. Američanovi sice nedovolil utkání ve třetím dějství dopodávat a po třech odvrácených mečbolech dovedl set do tie-breaku, který přemožitel Tomáše Macháče vyhrál, nicméně ve čtvrté sadě soupeři nedokázal vzdorovat a po skoro čtyřech hodinách mu podlehl 3:6, 5:7, 7:6(4) a 2:6.

Detail zápasu Ruud – Brooksby 1:3

Dvouhra mužů na letošním Australian Open tak přišla už ve druhém kole o dva nejvýše nasazené. Včera v této fázi neuspěl Rafael Nadal, jenž dohrával proti Mackenziemu McDonaldovi se zraněním kyčle a Američanovi nesebral ani set.

Brooksby, který při svém debutu v Melbourne Parku zaregistroval teprve svůj druhý skalp Top 10 a nejcennější výhru v kariéře, si o vyrovnání svého maxima na majorech (osmifinále US Open 2021) zahraje s Tommym Paulem. Jeho krajan v pětisetové bitvě udolal Alejandra Davidoviche. V jediném předchozím souboji loni v Cincinnati měl jasně navrch starší z Američanů.

Fritz prohrál s Popyrinem

O další překvapení se postaral domácí Alexei Popyrin, který po čtyřhodinovém boji udolal 6:7, 7:6, 6:4, 6:7 a 6:2 světovou devítku Taylora Fritze z USA a připsal si už druhý letošní a celkově čtvrtý skalp hráče Top 10.

"Je úžasné hrát na domácím turnaji a slyšet publikum vyvolávat mé jméno. Po tom nepovedeném loňském roce je to nepopsatelné," usmíval se Popyrin, jenž loni včetně challengerů a kvalifikací 19krát nezvládl svůj úvodní zápas na turnaji.

Australan, syn ruských imigrantů, vypadl v prvním kole i v generálce na Australian Open v Adelaide a namále měl na úvod i v Melbourne. S Chun Hsin Tsengem byl čtyřikrát dva míčky od porážky, ale bitvu ustál a ve čtvrtek vyhrál druhý pětiseťák během tří dnů.

Do třetího kola grandslamu Popyrin postoupil popáté v kariéře. O své první osmifinále si zahraje s dalším Američanem Benem Sheltonem . Dvacetiletý mladík, jenž loni na podzim vyhrál tři domácí challengery, na Australian Open debutuje a připsal si první dvě grandslamové výhry. Ve čtvrtek porazil 3-0 na sety Chilana Nicolase Jarryho.

Zverev nestačil na Mmoha

Po dlouhé pauze se nedaří Alexanderu Zverevovi. Němec, který si loni v semifinále Roland Garros přetrhl vazy v kotníku a i vinou dalších zdravotních potíží půl roku nehrál, po návratu prohrál 3 ze 4 zápasů.

Na Australian Open přitom bývalá světová dvojka a aktuálně 12. hráč světa čelil lucky loserům. Jenže i se soupeři, kteří neprošli kvalifikací, měl potíže. Peruánce Juana Pabla Varillase ještě v pěti setech přetlačil, ale s Američanem Michalem Mmohem už ve čtvrtek cestu k vítězství nenašel a prohrál 7:6, 4:6, 3:6 a 2:6.

Mmoh, jenž startuje jako šťastný poražený kvalifikant a v prvním kole otočil zápas s Francouzem po odvrácení mečbolu a obratu z 0:2 na sety, tak postoupil poprvé do 3. kola grandslamu. V Melbourne to dokázal jako teprve pátý lucky loser v historii.

"Tenis je bláznivý. Už jsem měl sbaleno na cestu domů a teď tu stojím po prvním postupu do třetího kola grandslamu. Je to nádherný pocit," radoval se Mmoh.

O místo mezi šestnáctkou nejlepších se Mmoh utká s krajanem Jefrreym Wolfem. Ten smetl 6:1, 6:4 a 6:4 trápícího se Argentince Diega Schwartzmana, jenž nenavázal na předchozí první výhru po sérii osmi porážek, a vyrovnal své grandslamové maximum.

Djokovičovi soupeř vzdoroval tři hodiny

Nečekaně dlouho se na kurtu zdržel Novak Djokovič. S francouzským outsiderem Enzem Couacaudem ovládl tři ze čtyř setů, ale zvítězil až po více než třech hodinách hry 6:1, 6:7, 6:2 a 6:0.

Devítinásobný srbský šampion usilující o rekordní 22. grandslamový titul začal skvěle, ale v chladných podmínkách večerního programu začal mít znovu potíže s obvázaným hamstringem na levé noze a při medical timeout v průběhu druhého setu odešel do šaten.

Viditelné potíže s pohybem neměl, hráč z druhé světové stovky Couacaud ale srdnatě vzdoroval, skvělou obranou se s favoritem držel ve hře a v tie-breaku se postaral o vyrovnání na 1-1 na sety. Francouz ale vysokou úroveň své hry neudržel, Djokovič postupně převzal otěže zápasu a podle očekávání postoupil dál.

"Samozřejmě jsem chtěl vyhrát ve třech setech, ale Enzo hrál ve druhém setu skvěle a zaslouží si obrovské uznání. Když nastoupíte na kurt jako favorit, musíte počítat s tím, že soupeř bude riskovat a tlačit se do winnerů. Podařilo se mu vyrovnat na 1-1 na sety, ale tak to v tenisu chodí. Ne vždy vám všechno funguje podle představ. Mě to však spíše pomáhá, že si to rychle vyhodnotím a dostanu ze sebe maximum," komentoval Djokovič, jenž si v průběhu zápasu stěžoval na opilého fanouška.

"Dnešní atmosféra byla elektrizující. Ať už jsou to pozitivní věci, nebo negativní, patří to k tomu. Já tyhle zápasy Night Session miluju a doufám, že si tu ještě nějaké zahraju," usmál se Djokovič a netradičně promluvil o svém zranění hamstringu, které ho trápí od 7. ledna, kdy v Adelaide vyhrál semifinále proti Medveděvovi a nakonec dokráčel k titulu.

"Popravdě noha není dobrá. Den po dni s tím pracuju. Minulý zápas to bylo lepší, ve čtvrtek to bylo zase trochu horší. Teď to závisí na Bohu, jestli mi pomůže. A samozřejmě na fyzioterapeutech. Půjdu teď na regeneraci a budu čekat na další zápas," popsal rodák z Bělehradu, jenž vylepšil letošní bilanci na 7:0.

O postup do osmifinále se Djokovič utká s Grigorem Dimitrovem. Bulhar, který v Melbourne čtyřikrát nechyběl ve čtvrtfinále a v roce 2017 si zahrál semifinále, ve čtvrtek deklasoval 6:3, 6:2 a 6:0 Srba Lasla Djereho a také druhý zápas ve dvou setech.

"Už delší dobu jsme spolu nehráli. Věřím, že to bude další skvělý zápas. On se v poslední době hodně zlepšil a dá se očekávat, že tady bude mít v publiku spoustu fanoušků," dodal Djokovič.

Andrej Rubljov naopak zatím prochází pavoukem letošního Australian Open s přehledem. Po dominantním výkonu proti Dominicovi Thiemovi si nejlepší Rus v žebříčku poradil 6:2, 6:4, 6:7(2) a 6:3 s nebezpečným Emilem Ruusuvuorim a postoupil do třetího kola. V něm se bývalý čtvrtfinalista potká s Danielem Evansem.

Výsledky Australian Open