Berbr vyfasoval podmíněný trest, soud ho uznal vinným pouze ze zpronevěry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Berbr vyfasoval podmíněný trest, soud ho uznal vinným pouze ze zpronevěry

Roman Berbr se dostavil k okresnímu soudu v Plzni s úsměvem na tváři.
Roman Berbr se dostavil k okresnímu soudu v Plzni s úsměvem na tváři.Profimedia
Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr (59) dostal podmíněný trest, finanční trest a zákaz činnosti. Okresní soud Plzeň - město ho uznal vinným pouze ze zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu, nikoliv však z ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy a z účasti v organizované zločinecké skupině. Soudce Vladimír Žák četl rozsáhlý rozsudek hodinu, nyní pokračuje v odůvodňování rozsudku.

Berbrovi soud vyměřil tříletý trest s pětiletou zkušební lhůtou, dvoumilionový finanční trest a zákaz výkonu funkce statutárního orgánu v obchodní korporaci na dobu tří let. Berbr, který se jako jediný z obžalovaných účastnil bezmála všech více než 40 jednacích dnů soudu, se zpočátku tvářil neutrálně. S postupným čtením rozsudku, když bylo patrné, že ho soud zprostí obžaloby z ovlivňování zápasů a z působení v čele organizované zločinecké skupiny, se uvolňoval a začal se s úsměvem rozhlížet po jednací síni.

Z 21 obžalovaných lidí dostal nepodmíněný trest jen bývalý sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz. Má jít do věznice s ostrahou na čtyři roky a zaplatit 400 tisíc korun. Soud mu vyměřil souhrnný trest, protože byl už v minulosti odsouzen v Praze za podvod v kauze manipulace zakázek Českých drah. Ostatní obžalovaní dostali většinou peněžité tresty a zákazy činnosti.

Berbr čelil obžalobě z podplacení, z pomoci k podplacení, ze zpronevěry a z účasti na organizované zločinecké skupině. Státní zástupce Jan Scholle pro něj požadoval sedmileté vězení, pokutu 5,55 milionu korun a pětiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu obchodní korporace. Nepodmíněné tresty navrhl ještě pro Rogoze a pro někdejšího hráče a funkcionáře Michala Káníka. Pro Rogoze požadoval trest 7,5 roku vězení a 350.000 korun a pro Káníka šest let a osm měsíců vězení a 504 tisíc korun.

Pro ostatní obžalované navrhl podmíněné tresty, pokuty a zákazy působit jako rozhodčí, asistent rozhodčího nebo delegát. Za účast na organizované zločinecké skupině může hrozit až dvanáctileté vězení. Berbr, který v neděli oslaví 70. narozeniny, vinu odmítá, stejně jako většina obžalovaných.

Čtyři obžalovaní už mají pravomocné tresty. Jedním z nich je bývalý rozhodčí a také jeden z hlavních obžalovaných v kauze Tomáš Grímm, který v případu vystupoval jako spolupracující obviněný a dostal půlroční podmíněný trest, pokutu 198 tisíc Kč a pětiletý zákaz činnosti. Podmíněné tresty mají i bývalý rozhodčí Marek Janoch, bývalý delegát Miroslav Skála a Petr Tarkovský, obžalovaný za to, že Berbrovi pomohl vyvést peníze z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

"Tresty jsou možná trochu jiné, než veřejnost očekávala, ale rovnou říkám, že je mi jedno, co veřejnost očekávala," uvedl soudce Žák v odůvodňování rozsudku. Začal tím, že čtyři uzavřené dohody o vině a trestu neměly absolutně žádný vliv na rozhodnutí soudu u ostatních obžalovaných. Rozebírá i důvody, proč soud nerozhodl o tom, že obžalovaní působili ve prospěch organizované zločinecké organizace.

Zmínky