Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Basketbalový mimozemšťan přiletěl do Česka. Budou se kvůli němu měnit pravidla?

Victor Wembanyama by měl být novým basketbalovým fenoménem.
Victor Wembanyama by měl být novým basketbalovým fenoménem.Profimedia
Českou basketbalovou reprezentaci čeká ve čtvrtek souboj s vicemistry Evropy z Francie. Stříbrný tým z posledního basketbalového Eura představí v hodně obměněné sestavě, v jeho středu ale bude muž, o kterém se v poslední době hodně mluví. Victor Wembanyama (19) je fenomén, možná budoucí jednička draftu a prý i muž, kvůli kterému se možná budou muset měnit pravidla.

Jakoby přiletěl z jiné dimenze. Měl problémy i na letišti, když se se svou výškou 219 centimetrů postavil na pohyblivý chodník, který zrychluje pohyb cestujících, málem se nevešel pod strop. Možná byste řekli, že bude mít problémy s koordinací, to vám ale vyvrátí videa, dokumentující jeho hru.

Wembanyama by v klidu mohl stát pod košem, nechávat si posílat nahrávky a bez výskoku smečovat do obroučky. On je ale opravdu jiný. Ač má dost přes dva metry výšky, je atleticky velmi dobře připravený a nedělá mu problém jakýkoliv pohyb. Rozpětí jeho paží je 244 centimetrů.

Wembanyama je prostě unikát, basketbalový mimozemšťan. "Rozhodně to není běžný hráč. Pokud budou jednou hrát i další hráči jako on, bude se muset uvažovat o změně pravidel. Možná bude potřeba zvýšit obroučku, nebo zvětšit hřiště. A teď si nedělám legraci," říká na konto francouzského zázraku trenér české basketbalové reprezentace Ginzburg.

"Pro některé naše hráče bude zápas proti takovému borci zážitkem na celý život a věřím, že totéž bude platit pro fanoušky. Z toho, co jsem zatím viděl, mi stačí vědět, že ve svém věku už vládne francouzské lize, což je naprostý unikát," dodává Ginzburg.

Utkání Česko – Francie (18:45)

Devatenáctiletý Wembanyama je dnes považován za jednu z největších basketbalových nadějí na světě. Jeho popularita se začala měřit s prvním odehraným zápasem. Začínal v Asvelu, kde je prezidentem klubu někdejší ikona NBA Tony Parker. Jenže v červenci 2022 utekl do týmu Metropolitans 92 s vidinou většího herního prostoru pro svou osobu. Efekt přišel ihned. A tím není myšlena porce minut či Wembanyamových bodů.

Jde o zájem fanoušků. Mets vyprodali 14 z prvních 17 utkání sezony. Nejinak tomu bylo i před týdnem, kdy nastoupil v Leaders Cupu právě proti svému bývalému týmu. Pozornost strhl na sebe, dal 29 bodů a doskočil 16 míčů a byl nejlepším hráčem zápasu, Asvel přesto vyhrál 72:65. Ohledně vstupenek, kapacita 2850 míst k sezení byla vyprodaná ihned.

"Prodej vstupenek mám na starosti už šestou sezonu a nikdy jsem nezažil takový nával, ani při loňském finále play-off, nebo když jsme kdysi postupovali mezi elitu," vysvětuje Johan Gallon manažer prodeje vstupenek v klubu z Boulogne-Levallois.

Wembanyama je aktuálně nejlepším střelcem francouzské elitní soutěže LNB (průměr 22,2 bodu) a očekává se, že se stane prvním Francouzem, který bude 22. června vybrán na pozici jedničky draftu NBA.

Koneckonců v zámoří už se byl skautům představit, když před sezonou Mets vyrazili k exhibičnímu duelu proti týmu G League Invite. V prvním zápase zaznamenal 37 bodů, pět bloků a čtyři doskoky při prohře 122:115, ve druhém pak potvrdil svůj level 36 body a 11 doskoky. Tři týdny po jeho představení oznámila NBA, že bude prostřednictvím své aplikace streamovat všechny zápasy základní části Metropolitans 92.

Mezitím francouzská liga touží naplno vytěžit už tak divácky rekordní sezonu. Aktuální průměr návštěvnosti LNB je v polovině sezony 3685 diváků na zápas. Tým Elan Béarnais z Pau-Orthez už oznámil, že 7. března bude mít vyprodáno i ve své osmitisícové hale Palais des Sports.

Ve čtvrtek budou moci vidět aktuálně nejsledovanějšího basketbalistu Evropy i čeští fanoušci. Bude to teprve třetí Wembanyanův zápas za Francii. A dost možná jeden z posledních, než se přesune za moře.