Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Basketbalisty čeká v kvalifikaci MS poslední domácí bitva. Francie veze favorita draftu

Vojtěch Hruban ví, že Francie je silným soupeřem.
Vojtěch Hruban ví, že Francie je silným soupeřem.Profimedia
Čeští basketbalisté se ve čtvrtek naposledy představí v kvalifikaci mistrovství světa v domácím prostředí, již bez šance na postup přivítají v Pardubicích od 18:45 lídra skupiny K Francii. Jistý účastník šampionátu na Filipínách, v Indonésii a Japonsku má v kádru i favorita letošního draftu NBA Victora Wembanyamu (19).

Tým kouče Ronena Ginzburga loni v srpnu prohrál s Francií v Paříži 60:95. Krok se soupeřem držel do poločasu, po kterém ještě vedl 42:38. Teď se mužstva, která se tehdy chystala v plné síly na zářijový Eurobasket, proměnila. Ze Franci minule nastoupil ze současné nominované čtrnáctky jen Terry Tarpey a na straně české týmu to byla šestice hráčů.

"Pořád to je tým, který má obrovskou sílu. Chybět budou hráči z NBA i Euroligy, kromě Wembanyamy budou jména asi poměrně neznámá pro fanoušky a možná i pro nás. Ale francouzská vlajka budí respekt. Oni mají bednu s hráči, ve které můžou hrabat a vytáhnout dobré kusy, pořád hodně velkou. V kvalifikaci už jasně postoupili, bude to zápas o čest a slávu," řekl kapitán Vojtěch Hruban, který u poslední konfrontace nechyběl.

Utkání Česká republika – Francie (18:45)

Český tým je ve skupině s třemi výhrami z deseti zápasů na posledním šestém místě. V případě úspěchu s Francií a v neděli v Podgorici s Černou Horou má ještě teoretickou naději na posun na pátou pozici před Bosnu a Hercegovinu, která bojuje s Černou Horou a Maďarskem o postupové třetí místo za jistými účastníky Francii a Litvou.

Kouč Ginzburg využije závěr kvalifikace i k otestování dalších kandidátů reprezentace, ale podle asistenta Jana Pospíšila chce tým se šesticí účastníků loňského ME v zápasech uspět. "Je to pořád oficiální utkání národního týmu. Uděláme všechno pro to, abychom se v prvé řadě pokusili o vítězství. Herní zkušenosti mladých hráčů jsou doplňujícím faktorem. Musíme udělat maximum pro vítězství a pro důstojné zakončení kvalifikace," uvedl Pospíšil.

Tabulka skupiny K.
Tabulka skupiny K.Livesport

Lákadlem pro fanoušky vedle prvního domácího duelu basketbalistů od listopadového zápasu v Pardubicích s Černou Horou (56:65) je vystoupení devatenáctiletého talentu Wembanyamy, který měří 219 centimetrů.

"Pro některé naše hráče bude zápas proti takovému borci zážitkem na celý život a věřím, že totéž bude platit pro fanoušky. I když na takového hráče budou naši fanoušci zvědaví, pořád je to soupeř a oni budou fandit nám. Z toho, co jsem zatím viděl, mi stačí vědět, že ve svém věku už vládne francouzské lize, což je naprostý unikát," uvedl Ginzburg.

"Rozhodně to není běžný hráč. Pokud budou jednou hrát i další hráči jako on, bude se muset uvažovat o změně pravidel, možná bude potřeba zvýšit obroučku, nebo zvětšit hřiště. A teď si nedělám legraci," řekl Ginzburg.

Francie má i se současným kádrem podle něj velkou sílu. "I když Francii podobně jako nám chybí některé největší hvězdy, má tam velkou kvalitu. Většina hráčů působí ve velmi dobrých ligách a s touhle soupiskou by mohli na loňském EuroBasketu bez problémů skončit někde mezi pátým a osmým místem," dodal Ginzburg. V kádru má i úplného nováčka Jakuba Slavíka z Opavy, který bude čekat na premiérový start v národní tým.