Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Basketbalistky USK Praha deklasovaly Slovanku a mají rekordní 257. výhru v řadě

Basketbalistky USK Praha deklasovaly Slovanku a mají rekordní 257. výhru v řadě
Basketbalistky USK Praha deklasovaly Slovanku a mají rekordní 257. výhru v řaděProfimedia
Basketbalistky USK Praha podle očekávání ve 14. ligovém kole deklasovaly Slovanku 126:71 a 257. vítězstvím v řadě stanovily nový rekord soutěže. Pražanky definitivně překonaly dosavadní maximum Gambrinusu Brno z let 1998 až 2007. Ke 12. triumfu úřadujících šampionek v tomto ročníku pomohla 35 body a 10 doskoky americká pivotka Brionna Jonesová (27).

USK Praha – Slovanka 126:71

"Je to úžasné. Když jsem sem před deseti lety přišla, ani jsem si nemyslela, že tu budu tak dlouho," řekla novinářům trenérka Natália Hejková. "Nejde jen o tuto sérii, celé působení tady je jako sen. Kromě série v ŽBL jsem zde získala třeba i titul v Eurolize. Je to super závěr kariéry," doplnila Hejková.

Šestnáctinásobné šampionky prohrály naposledy v lize 30. dubna 2013, kdy ve finálové sérii podlehly doma právě Brnu (tehdy IMOS Brno) 72:73. Od té chvíle vládnou soutěži takřka 10 let bez zaváhání, minulý týden brněnský rekord dorovnaly a nyní budou s každou další výhrou posouvat vlastní maximum.

"Pamatuji si i tu poslední prohru. Tehdy jsme vyhrávaly 2:0 na zápasy a hrály doma třetí zápas o titul. Prohrály jsme ho v posledních vteřinách po koši (Aleny) Hanušové a musely ještě cestovat do Brna. Tam to pak začalo," podotkla Hejková.

Brněnská série 256 výher trvala od února 1998 do února 2007 a orámovaly ji dvě prohry právě s USK Praha. Tímto zápisem Brňanky těsně překonaly výkon hráček Ružomberku, které od března 1995 do dubna 2003 vyhrály 253 utkání za sebou.

Pražanky nastoupily do utkání ve speciálních dresech, které měly na obou stranách vytištěné číslo 257. Pořadatelé před zahájením rozdali fanouškům také trička s cifrou udávající očekávaný nový rekord. Duelu přihlíželo několik stovek diváků.

Aktuální tabulka ŽBL
Aktuální tabulka ŽBLLivesport

"Ty dresy jsme řešily, ale to bylo asi jediné. Momentálně jsme řešily i středeční ztrátu v Eurolize. Ale víc nic," uvedla Hejková, která také dostala dvě kytice a speciální certifikát. "Zůstane v kanceláři. Nemám totiž doma moc stěn, kam bych ho dala. Možná jen v chodbě."

V utkání také padlo také několik dalších milníků. Alyssa Thomasová překonala v 73. duelu za USK tisícibodovou hranici. Před zápasem jich měla na kontě 992, nyní je na čísle 1005. Její spoluhráčka Tereza Vyoralová zaznamenala sedm asistencí a pokořila hranici 800 přihrávek (802).

"Těžko říct, jak dlouho nám série vydrží. Zkrátka do té doby, než nás někdo porazí, ale uvidíme kdo," uvedla Hejková. "Je to nádherné číslo, ale já sama jsem se jím začala zaobírat teprve před deseti dny. Další čísla rozhodně v hlavě nemám," dodala slovenská trenérka.

Po utkání se Slovankou čeká USK příští týden domácí duel v Evropské lize proti francouzskému Bourges. V soutěži budou chtít napravit poslední porážku s Valencií (75:82).

V mužské domácí soutěži drží rekordní šňůru vítězství osmnáctinásobný šampion Nymburk. Jeho nejdelší série neporazitelnosti čítá ale "jen" 93 duelů.