Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Basketbalistkám Las Vegas se podařilo obhájit titul ve WNBA, zazářila Wilsonová

Basketbalistky Las vegas obájily titul.
Basketbalistky Las vegas obájily titul.Profimedia
Basketbalistky Las Vegas Aces obhájily jako první tým po 21 letech titul ve WNBA. Ve středu zvítězily navzdory oslabené sestavě v dramatickém utkání na hřišti New York Liberty 70:69 a finálovou sérii ovládly 3:1 na zápasy. Nejužitečnější hráčkou bojů o titul byla vyhlášena A'ja Wilsonová, která k rozhodujícímu vítězství přispěla 24 body a 16 doskoky.

NY Liberty – Las Vegas Aces 69:70

"Během sezony jsme bojovaly častokrát s nepřízní osudu a prostě se soustředily na to hlavní. Společně jsme plakaly, modlily se a teď spolu popíjíme šampaňské," uvedla Wilsonová, nejužitečnější hráčka ligy v roce 2020 a loni.

V základní části Las Vegas vyhrálo rekordních 34 zápasů ze 40 a v play off utrpělo jedinou porážku. Obhajobou titulu napodobily svěřenkyně trenérky Becky Hammonové týmy Los Angeles Sparks (2001-02) a Houston Comets (1997-2000), které jako jediné dosud dokázaly triumfovat v soutěži dva roky po sobě.

"Hodně lidí nás odepisovalo. Říkali, že Liberty vyhrají v pěti zápasech. Četly jsme to, sledovaly to a nabíjelo nás to. Takže díky," řekla Wilsonová.

Ve středu se Aces musely obejít bez nejužitečnější hráčky loňského finále Chelsea Grayové a další hráčky základní pětky Kiah Stokesové, které se zranily. Ve třetí čtvrtině prohrávaly o 12 bodů, ale dokázaly skóre otočit a v závěru vedly o šest bodů.

"Zaslouží si uznání. Byly dole, ale vyhrabaly se z toho. Bojovaly jsme, ale nebyl to náš ideální zápas," řekla trenérka Liberty Sandy Brondellová. Nejlepší střelkyní domácího týmu byla s 19 body Courtney Vanderslootová, která proměnila čtyři z osmi trojek. New Yorku nepomohl ani double double nejužitečnější hráčky základní části Breanny Stewartové, která zaznamenala 10 bodů a 14 doskoků.

"Spoustu let jsme nijak oslnivě nehrály. Ale skvělý tým nepostavíte za pár měsíců. Trvá to roky a jsem na nás vážně pyšná," řekla rozehrávačka Las Vegas Kelsey Plumová.

Za New York tentokrát nenastoupila nová posila USK Praha Němka Nyara Saballyová, která v předchozích finálových zápasech odehrála vždy jen něco přes minutu.