Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijským turnajům nadále kraluje Dream Team, Američané ve finále porazili Francii

Američané slaví vítězství v olympijském finále.
Američané slaví vítězství v olympijském finále.AFP
Američtí basketbalisté ovládli olympijský turnaj v Paříži. Domácí Francii porazili ve finále 98:87 a získali pod pěti kruhy páté zlato za sebou a 17. v historii. Turnajem prošli bez jediné porážky a upevnili si pozici nejúspěšnějšího týmu všech dob. Bronz vybojovali Srbové, kteří oplatili Němcům prohru z loňského finále mistrovství světa a zvítězili 93:83.

Francie – USA 87:98

Hlavním tahounem Američanů byl rozehrávač Stephen Curry, který nasbíral 24 bodů, z toho dvanáct v posledních třech minutách. LeBron James zaznamenal double double za 14 bodů a 10 asistencí. Francouzi neuspěli ve finále proti USA stejně jako před třemi lety v Tokiu a získali čtvrté stříbro v historii. Druzí byli také v letech 1948 a 2000. K premiérovému zlatu jim nepomohlo ani 26 bodů Victora Wembanyamy.

Kevin Durant se stal prvním basketbalistou, který získal na olympijských hrách čtyři zlaté medaile. Američanům pomohl k triumfu také před třemi lety v Tokiu, v Riu de Janeiro 2016 a v Londýně 2012.

Americký výběr trenéra Stevea Kerra si vylepšil aktuální bilanci pod pěti kruhy na 36:1. Jedinou porážku zaznamenal právě s Francií před třemi lety v základní skupině. Tentokrát nemusel litovat ani 17 ztrát.

Tým složený z hvězd NBA získal ve finále po první čtvrtině pětibodový náskok a vedení později zdvojnásobil. Francouze držel v úvodním poločase autor 15 bodů Guerschon Yabusele, který trefou s klaksonem snížil do přestávky na 41:49.

Po pauze Američané utekli do vedení o 14 bodů (61:47), Francii se ale podařilo za podpory zaplněné haly Bercy vrátit do hry. Po trefě Wenbanyamy snížili domácí tři minuty před koncem na 79:82.

Poté ale přišly chvíle Curryho. Čtyřnásobný vítěz NBA s Golden State Warriors odrazil snahu Francouzů o vyrovnání čtyřmi tříbodovými trefami a stejně jako v semifinále proti Srbsku dotáhl Američany k vítězství.

Německo – Srbsko 83:93

Dvojnásobné držitele stříbra Srby táhl za třetí olympijskou medailí trojnásobný nejužitečnější hráč NBA Nikola Jokič, který zaznamenal triple double za 19 bodů, 12 doskoků a 11 asistencí. Vasilije Micič přidal 19 bodů. Nejlepším německým střelcem byl s 18 body Franz Wagner, jeho týmu to ale k zisku premiérové olympijské medaile nestačilo.

Srbové, kteří prohráli dramatické semifinále s výběrem USA (91:95), získali medaili po osmi letech. V Riu de Janeiro skončili stejně jako už v roce 1996 v Atlantě druzí, minule v Tokiu chyběli. Německým maximem dosud bylo sedmé místo z roku 1992, před třemi lety byli osmí.

Medailové pořadí zemí