Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské taháky, neděle 28. července: Návrat LeBrona Jamese, Murrayho čtyřhra i hvězdný Leon

LeBron James se na olympijské hry vrátil po 12 letech a v Lille si zahraje proti Srbsku.
LeBron James se na olympijské hry vrátil po 12 letech a v Lille si zahraje proti Srbsku.Profimedia
Olympijské hry v Paříži v neděli 28. července nabídnou mimo jiné první představení amerického basketbalového Dream Teamu včetně LeBrona Jamese (39). Na svůj zápas čtyřhry v Roland Garros se chystá Andy Murray (37) a francouzské publikum se těší na mladou plaveckou hvězdu Leona Marchanda (22). Celkem se bude ve druhý den olympiády rozdělovat 13 sad medailí.

Basketbal

Srbsko – USA

17:15, Lille, Pierre Mauroy Stadium

Čtyřikrát v řadě vyhráli američtí basketbalisté olympijský turnaj a pro jeho letošní edici v Paříži povolali opravdu hvězdnou společnost. Díky přítomnosti Jasona Tatuma, Stephena Curryho, Kevina Duranta, Joela Embiida či LeBrona Jamese, který se na svátek pod pěti kruhy vypravil po dlouhých 12 letech, se dá znovu mluvit o "Dream Teamu".  Kouč Steve Kerr si dal na nominaci záležet, jistě ho totiž varovaly výsledky na posledních dvou světových šampionátech, kde výběr USA skončil bez medaile.

Na fotbalovém stadionu v Lille, který se pro olympiádu změnil v basketbalovou arénu, se hned na úvod proti Američanům postaví Srbsko. A tak o tom, jak se současný výběr USA dokázal během malého globálního turné sehrát, napoví hned úvodní zápas. Srbové v čele s vítězem a trojnásobným nejužitečnějším hráčem NBA Nikolou Jokičem či velezkušeným Bogdanem Bogdanovičem, který pamatuje i finále s USA na OH 2016 v Riu, totiž také patří k hlavním favoritům olympijského turnaje. Vzájemný přípravný zápas, hraný 17. července v Abú Dhabí, skončil jasným vítězstvím USA (105:79), Srbové se ale jistě poučili. 

Tenis

Taro Daniel, Kei Nišikori – Daniel Evans, Andy Murray

20:00, Paříž, Roland Garros, kurt Suzanne Leglenové

Trojnásobný olympijský medailista Andy Murray nedávno oznámil, že pařížský turnaj bude jeho posledním vystoupením v kariéře. Původně byl přihlášen i do dvouhry, ale těsně před losem učinil rozhodnutí, že nakonec absolvuje jen čtyřhru společně s Danielem Evansem

Los prvního kola přisoudil britské dvojici Tara Daniela a Keie Nišikoriho z Japonska. Murrayho tak hned na úvod čeká souboj s mužem, se kterým se často potkával v dobách největší slávy. Nišikoriho například porazil v semifinále na hrách v Rio de Janeiru při cestě za obhajobou svého prvního zlata z Londýna. Nyní ale půjde o čtyřhru, a i když jsou Britové favority, Murray tuší, že v případě nezdaru může jít o jeho poslední zápas kariéry. Výhodou pro něj je, že společně s Evansem už několik deblů odehráli, i když ten poslední na French Open nevyšel podle představ. To Nišikori a Daniel spolu nehráli nikdy!

Plavání

400 metrů polohově - muži

20:30, Paříž, Aquatic Centre

Pro domácí Francii je jednou z největších medailových nadějí a také tváří her. Jeho parádní disciplína, ve které se dvakrát po sobě stal světovým šampionem, je na pořadu v neděli. Léonovi Marchandovi je sice stále ještě 22 let, ale už se pyšní pěti tituly mistra světa a loni také na 400 metrů polohově překonal (4:02,50) letitý rekord Michaela Phelpse. Koneckonců, mladý Francouz je v nejlepších rukou. Tři roky studoval v zámoří a jeho trenérem se i díky tomu stal bývalý Phelpsův kouč Bob Bowman.

Otázkou ale zůstává Marchandova výkonnost v aktuálním roce. Absolvoval totiž jen dva testy, a i když vyhrál domácí šampionát i závody v americkém Texasu, je jeho letošní maximum (4:10,62) až 11. nejlepším časem roku. Výtečnou formou se naopak pyšní Američan Carson Foster (4:07,64), Brit Max Litchfield (4:09,14) nebo Japonec Daija Seto (4:09,68).

Kompletní zpravodajství z OH v Paříži