Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Schilb hlásí návrat. Americký basketbalista s českým pasem se stává hrajícím koučem USK Praha

Schilb při zápase proti Americe na olympiádě v Tokiu 2021.
Schilb při zápase proti Americe na olympiádě v Tokiu 2021.FIBA / Cz.basketball
Někdejší český reprezentant Blake Schilb se ve 40 letech vrací do Národní basketbalové ligy, v níž bude působit jako hrající kouč USK Praha. Populární Američan s českým občanstvím se stane součástí trenérského týmu krajana Davida Galea (40), který se vedení mužstva z Folimanky ujal na konci července. Schilb v minulosti hrál NBL za Nymburk a získal s ním dva tituly, závěr ročníku 2020/21 strávil v USK a poté ukončil kariéru.

Schilb je rodák z amerického Illinois, od roku 2015 se pyšní českým občanstvím. "Město s něco přes 80 tisíci obyvateli, tvrdé životní podmínky a basketbal jako ochranný štít před problémy v ghettu. Éra Bulls a Blake se ve 13 letech zamiloval vedle pouličního basketbalu i do toho na organizované úrovni," vyprávějí příběh nové posily facebookové stránky USK Praha.

Středoškolské období amerického fotbalu Schilba následně ještě víc připravilo na basketbalovou profesionální cestu. "A to hlavně po fyzické stránce. Následný přechod na univerzitu a důležité rozhodnutí po skvělé junior sezoně, kdy o Blakea vyjádřilo zájem Milwaukee Bucks. V tomto období však zariskoval a odmítl pozvánku na draft, s vidinou dotažení poslední sezony na univerzitě," uvádí zmíněný profil.

Další pozvánka už však nepřišla, a tak kariéru odstartoval mimo Státy. V Nymburce začala po působení v univerzitní NCAA jeho evropská cesta a v letech 2008 a 2009 s ním vyhrál ligu i domácí pohár. Poté vystřídal šest zahraničních klubů. V Élanu Chalon se stal v roce 2012 mistrem Francie i nejužitečnějším hráčem finále, v Galatasarayi Istanbul čtyři roky nato triumfoval v Eurocupu. Oblékal také dres Crvene zvezdy Bělehrad, Realu Betis, Paříže a Remeše, než se přesunul na krátké angažmá do USK.

Blake Schilb na olympiádě v Tokiu.
Blake Schilb na olympiádě v Tokiu.FIBA / Cz.basketball

Nyní se tam vrací, rovnou ve dvojroli. "Tento unikátní model hrajícího kouče je možný jen v případě výjimečných situací a osobností, a tou je právě příchod Blakea Schilba," uvedl manažer USK Petr Jachan. "V trenérském týmu bude působit jako expert s celosvětovými zkušenostmi a bude mít roli trenéra zodpovědného za rozvoj dovedností mladých hráčů," pokračoval.

S reprezentací startoval Schilb na mistrovství Evropy 2015, podílel se na historickém šestém místě na světovém šampionátu v roce 2019 v Číně a byl členem týmu i na olympijských hrách 2021 v Tokiu, kde brány týmu do čtvrtfinále zavřeli Američané. Při návratu do USK Schilb mimo jiné obnoví spolupráci s Galem. "V letech 2003 až 2007 spolu studovali a hráli v NCAA na univerzitě Loyola Ramblers v Chicagu. Svoji univerzitní spolupráci si tak po 20 letech zopakují právě v Praze," konstatoval klub.