Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

O prvním finalistovi NBA je jasno, basketbalisté Bostonu vyřadili Indianu bez ztráty zápasu

Jayson Tatum nasázel ve čtvrtém zápase série 26 bodů.
Jayson Tatum nasázel ve čtvrtém zápase série 26 bodů.Profimedia
Basketbalisté Bostonu si po třiadvacáté zahrají finále NBA a mohou získat už svůj 18. titul. V semifinále smetli Indianu 4:0 na zápasy, když čtvrtý zápas otočili v koncovce a zvítězili 105:102. Rozhodující trojku dal 43 vteřin před koncem za nerozhodného stavu Derrick White (29). Soupeřem Bostonu ve finále bude vítěz duelu mezi Dallasem a Minnesotou. Dallas vede sérii 3:0.

Indiana – Boston 102:105

Indiana opět postrádala svou hlavní hvězdu a tvůrce hry Tyrese Haliburtona, který má potíže se stehenním svalem. I bez něj ale dokázala téměř celý zápas Bostonu odolávat a živit naději na prodloužení série. Ještě v poslední čtvrtině vedli Pacers o osm bodů.

Jenže Celtics utahovali šrouby v obraně a v posledních třech a půl minutách zápasu nedovolili domácím už ani jeden bod a donutili je ke čtyřem minutým střelám a dvěma ztrátám. Naopak Jayson Tatum s Jaylenem Brownem zařídili vyrovnání a hrdinou se stal White, který si počkal v rohu hřiště, Brown mu po nájezdu míč vyhodil a White přesnou střelou zápas rozhodl.

"Byla to skvělá střela. Na tomhle dlouho pracujeme. Chvíli předtím jsem Derrickovi říkal, ať je připravený. A pak tam proměnil tuhle důležitou střelu, která nás poslala do finále,“ radoval se Brown, který byl s 29 body nejlepším střelcem zápasu a odnesl si také cenu pro nejlepšího hráče série. Jayson Tatum přidal 26 bodů, 13 doskoků a osm asistencí, White měl 16 bodů.

Indiana už se dostala jen k jedné střele, ale nejlepší střelec týmu Andrew Nembhard přes bránícího Browna trefil jen zadní obroučku. Nerozšířil tak sbírku 24 bodů a 10 asistencí. Pascal Siakam měl 19 bodů a 10 doskoků. "I přes rychlé vyřazení je třeba ocenit mé hráče. I v oslabení dokázali vzdorovat. Ale Boston je opravdu velký tým a zaslouží si uznání za to, jak zvládl koncovky. Prostě si v nich svou dobrou hrou vynutil více akcí a rozhodl,“ chválil soupeře trenér Indiany Rick Carlisle.

Pro Boston je to druhé finále za poslední tři roky a celkově už třiadvacáté. Pouze Los Angeles Lakers byli ve finále častěji. Boston však pouze pět finálových sérií prohrál a má spolu s Lakers shodně 17 titulů. Pokud tak Celtics dotáhnou letošní sezonu k triumfu, budou nejúspěšnější týmem historie NBA. Předtím naposledy uspěli v roce 2008, od té doby se na ně Lakers ziskem tří titulů dotáhli.

Pavouk play off NBA