Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Mistrovství světa basketbalistů startuje, Češi tentokrát chybějí, titul obhajují Španělé

MS basketbalistů startuje v pátek.
MS basketbalistů startuje v pátek.Profimedia
Tentokrát bez české účasti začne v pátek na Filipínách, v Indonésii a v Japonsku mistrovství světa basketbalistů. Titul obhajují Španělé, úřadující stříbrní medailisté Argentinci se na závěrečný turnaj nekvalifikovali. Hlavními favority jsou aktuální olympijští šampioni Američané. O vítězství se střetne 32 týmů, finále je na programu 10. září.

Česká reprezentace nenaváže na tažení z roku 2019 v Číně, kdy pod vedením trenéra Ronena Ginzburga obsadila při samostatné premiéře na MS šesté místo. Tým kolem rozehrávače Tomáše Satoranského tehdy vyrovnal nejlepší výsledek československého výběru z roku 1970. Národní výběr ale tentokrát neuspěl bez řady opor ve druhé části evropské kvalifikace a obsadil ve skupině K poslední šesté místo.

Španělé půjdou do turnaje nejen jako úřadující mistři světa, ale také v roli aktuálních evropských šampionů. Tým trenéra Sergia Scariola se musí obejít bez Rickyho Rubia či Lorenza Browna, může ale počítat s bratry Willym a Juanchem Hernangomezovými, stejně jako s veterány Rudy Fernándezem či Sergiem Llullem. Španělé zaútočí na třetí mistrovský titul v historii.

Vysoko pomýšlí také úřadující bronzoví medailisté Francouzi, kterým sice bude chybět jednička letošního letošního draftu NBA Victor Wembanyama, v týmu kouče Vincenta Colleta jsou ale Rudy Gobert, Evan Fournier, Nicolas Batum či Guerschon Yabusele. "Ano, tohle mistrovství světa bych chtěl vyhrát. Nejsem si ale jistý, zda o tom mluvit nahlas, aby to našemu týmu pomohlo," řekl Collet.

Američané chtějí napravit fiasko

Favorizovaní Američané chtějí napravit čtyři roky staré sedmé místo, které bylo jejich nejhorším výsledkem při účasti hráčů z NBA. Musejí se i tentokrát obejít bez řady hvězd NBA, na lavičce je povede kouč Steve Kerr.

Čtyřnásobný vítěz NBA s Golden State bude spoléhat na Anthonyho Edwardse z Minnesoty, Brandona Ingrama z New Orleans, Tyrese Haliburtona z Indiany nebo nováčka roku Paola Banchera z Orlanda. "Líbí se mi, že kluci mají odvahu. Stále se ale můžeme hodně zlepšovat, protože máme vyšší mají potenciál než řada jiných týmů," uvedl Kerr.

Američané vyzvou v základní skupině Jordánsko, Řecko a Nový Zéland. Mohou zaútočit na rekordní šestý titul mistrů světa, díky němuž by se v historickém žebříčku osamostatnili od Jugoslávie.

Do boje o medaili by rádi zasáhli také Řekové, Srbové, Slovinci, Kanaďané, Australané nebo Němci. Zatímco Slovince potáhne Luka Dončič a Němce Dennis Schröder, Řekové se musejí vypořádat s absencí zraněného Giannise Antetokounmpa, Srbové budou bez pivota Nikoly Jokiče a Kanaďané bez Jamala Murrayho. Debut na mistrovství světa čeká Kapverdy, Jižní Súdán, Gruzii a Lotyšsko.

Zápasy se odehrají ve filipínské Manile, indonéské Jakartě a japonské Okinawě. Turnaj otevřou v pátek od 10 hodin duely Angoly s Itálií a Finska s Austrálii. Ze základních skupin postoupí vždy dva nejlepší týmy do další fáze, v níž se bude ve čtyřech skupinách bojovat o postup do čtvrtfinále.

Na turnaji bude ve hře také sedm olympijských míst pro hry v Paříži v příštím roce. Získají je dva nejlepší evropské a americké týmy a po jednom z Afriky, Asie a Oceánie. Francie jako pořadatel má účast na OH jistou.

Složení základních skupin na mistrovství světa basketbalistů (25. srpna - 10. září):

Skupina A (Manila): Angola, Dominikánská republika, Filipíny, Itálie.

Skupina B (Manila): Jižní Súdán, Srbsko, Čína, Portoriko.

Skupina C (Manila): USA, Jordánsko, Řecko, Nový Zéland.

Skupina D (Manila): Egypt, Mexiko, Černá Hora, Litva.

Skupina E (Okinawa): Německo, Finsko, Austrálie, Japonsko.

Skupina F (Okinawa): Slovinsko, Kapverdy, Gruzie, Venezuela.

Skupina G (Jakarta): Írán, Španělsko, Pobřeží slonoviny, Brazílie.

Skupina H (Jakarta): Kanada, Lotyšsko, Libanon, Francie.