Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Další skalp, Lotyšsko na basketbalovém MS porazilo obhájce titulu ze Španělska

Lotyšsko přehrálo další silný tým.
Lotyšsko přehrálo další silný tým.Profimedia
Lotyšští basketbalisté získali na mistrovství světa po Francii další cenný skalp, na úvod osmifinálové fáze porazili obhájce titulu Španěly 74:69. Poprvé prohráli také Kanaďané, kteří překvapivě podlehli Brazílii 65:69. Účast ve čtvrtfinále už si zajistili Američané, Němci, Slovinci a Litevci.

Španělsko – Lotyšsko 69:74

Nováčka šampionátu Lotyšsko v Jakartě nezlomila ani dvanáctibodová ztráta ve třetí čtvrtině a úřadujícím mistrům Evropy připravil první porážku na turnaji, čímž zdramatizoval ve skupině L boj o čtvrtfinále. Španělé se dlouho nemohli výrazněji prosadit, ale po čtrnáctibodové šňůře od stavu 40:42 ve druhém poločase se zdálo, že chytili vítr.

Lotyši však navázali na výkon proti francouzským stříbrným medailistům z olympiády a mistrovství Evropy. V poslední části je nakoply i dvě trojky Kristerse Zorikse za sebou, které znamenaly vyrovnání na 61:61, a koncovku zvládli lépe díky trestným hodům. Nejlepším střelcem zápasu byl s 16 body Davis Bertans, který jako jediný z lotyšského týmu působí v NBA.

Kanada – Brazílie 65:69

Kanada vedla nad Brazílií až o 12 bodů, ale nakonec odešla poražena i proto, že měla úspěšnost střelby z pole jen 33 procent. Nezachránil ji ani rozehrávač Oklahomy Shai Gilgeous-Alexander, který byl s 23 body nejlepším střelcem zápasu. Brazilce vedl Bruno Caboclo, který si připsal 19 bodů a 13 doskoků. Ve skupině L mají všechny týmy sedm bodů.

USA – Černá Hora 85:73

Američané porazili Černou Horu 85:73, po pomalejším rozjezdu měli ale ještě v poločase jednobodovou ztrátu. Velké problémy jim dělal zejména pivot Chicaga Nikola Vučevič, který zaznamenal 19 bodů a 16 doskoků. Lídrem USA byl rozehrávač Minnesoty Anthony Edwards se 17 body.

Německo – Gruzie 100:73

Němci si poradili s Gruzií 100:73, ale v poločase měli jen dvoubodový náskok. Soupeř měl také nejlepšího střelce zápasu, Sandro Mamukelašvili dal 19 bodů, ale německý tým zářil z tříbodové vzdálenosti. Trefil 20 trojek, jejich bodový lídr Maodo Lo proměnil všech šest pokusů.

Srbsko – Itálie 76:78

Narazili naopak Srbové, kteří podlehli Itálii 76:78. V utkání se dostali z dvouciferné ztráty a sami se ujali vedení až o 16 bodů (60:44) ve 27. minutě, ale k dalšímu obratu zavelel křídelník Utahu Simone Fontecchio. Ve zbytku utkání nastřílel 15 ze svých celkově 30 bodů a dovedl Italy k výhře.

Další výsledky

Slovinci oplatili Australanům porážku z utkání o bronz na olympijských hrách v Tokiu. Nejlepší střelec šampionátu Luka Dončič k tomu pomohl 20 body. Australanům nebylo nic platných 25 bodů Joshe Giddeyho.

Litevci přehráli řecký tým 92:67 poté, co ovládli druhý poločas 53:24. Lídrem vítězů byl Rokas Jokubaitis s 19 body.

Ve skupině I mají všechny týmy stejně bodů poté, co Portoriko zdolalo Dominikánskou republiku 102:97. Naději na čtvrtfinále mu pomohl udržet především Tremont Waters, který nasbíral 37 bodů, 11 asistencí a sedm doskoků. Ještě o dva body více nastřílel na druhé straně pivot Minnesoty Karl-Anthony Towns a přidal 10 doskoků.

Kompletní výsledky MS v basketbalu