Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Těšíme se na pořádnou bitvu, říká Thomasová z USK před Final Four v Praze

Alyssa Thomasová se na Final Four v Praze těší.
Alyssa Thomasová se na Final Four v Praze těší.Profimedia
Americké basketbalistky Alyssa Thomasová (30) a Brionna Jonesová (27) budou při vyvrcholení Evropské ligy v Praze usilovat o další společný úspěch. Opory ZVVZ USK Praha, které loni slavily s reprezentací USA triumf na mistrovství světa v Austrálii, si zahrají na konci příštího týdne v dresu českých šampionek opět Final Four a premiérově si ho vychutnají na Královce.

"Je skvělé hrát na domácí palubovce a v domovské Praze. Samo o sobě hrát znovu Final Four je vzrušující, ale je to ještě o to lepší, že to bude před našimi fanoušky. Doufám, že to pro nás bude výhoda," uvedla Jonesová v tiskové zprávě České basketbalové federace.

Zkušená pivotka posílila USK v roce 2019 a finálový turnaj Evropské ligy si zahrála poprvé loni v Istanbulu, kde se musela se spoluhráčkami spokojit se čtvrtým místem. O tři roky starší Thomasová přišla už o rok dříve a v roce 2019 pomohla na Final Four v Šoproni ke třetí příčce. USK se vrcholu Evropské ligy zúčastní pošesté, v roce 2015 soutěž právě na Královce ovládl.

V pátek 14. dubna v semifinále narazí Pražanky na turecký Mersin. Od posledního vzájemného duelu z ledna 2020, kdy jej hráčky USK v Turecku deklasovaly 109:50, se rozložení sil hodně změnilo. "Mersin se za dva roky prakticky kompletně změnil. Mají hodně skvělých hráček, ale i my máme hodně hvězd, takže se nebojíme. Ve Final Four jsme pro to, abychom odvedly náš nejlepší výkon, a to přesně uděláme," prohlásila Thomasová.

USK bude na úvod čelit Mersinu

Mezi hvězdy Mersinu patří rozehrávačka Chelsea Grayová, s kterou Thomasová s Jonesovou dosáhly na zlato na světovém šampionátu. Ještě předtím byla jejich soupeřkou ve finále WNBA, v kterém Connecticut s duem amerických opor USK podlehl Las Vegas. Grayová byla vyhlášena nejužitečnější hráčku finálové série.

"WNBA a Euroliga jsou dvě naprosto odlišné soutěže, které lze jen těžko porovnávat. Ona byla MVP finále WNBA, ale tady hrajeme Euroligu a ona musí vyhrát na naší palubovce, což nebude lehké. Jinak se známe dobře, hrály jsme proti sobě v NCAA, pak hrála chvíli i za Connecticut, takže máme naše hry navzájem přečtené," podotkla Thomasová. "Těšíme se na pořádnou bitvu. Teď nás čeká bitva na hřišti, ale pak si klidně pokecáme," podotkla s úsměvem Jonesová.

Thomasová s Jonesovou spolu začaly hrát už na univerzitě v Marylandu a v Praze, kde se zabydlely, jsou nadmírou spokojené. "Praha je skvělé město, cítím se tu opravdu příjemně. Být dlouho mimo Spojené státy a daleko od rodiny není příjemné, ale v Praze jsem našla druhý domov, cítím se v týmu jako součást rodiny a o to jednodušší je pro mě se sem každý rok vracet," konstatovala Thomasová.

Přehled zápasu Mersin – USK Praha