Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Basketbalová Euroliga žen mění formát, bude se hrát Final Six. Novinku zkusí také USK Praha

Novinku si zkusí také hráčky USK.
Novinku si zkusí také hráčky USK.Profimedia
Evropská liga basketbalistek, v níž působí hráčky ZVVZ USK Praha, se od příští sezony uskuteční v novém formátu. Základní část se odehraje místo dvou osmičlenných skupin ve čtyřech čtyřčlenných, soutěž bude na rozdíl od dřívějšího Final Four vrcholit turnajem Final Six. Vedení soutěže informovalo o změnách na svém webu.

Prestižní evropská soutěž basketbalistek se hrála v posledních sezonách formou dvou osmičlenných základních skupin, z nichž postoupily čtyři nejlepší týmy do čtvrtfinále a jejich vítězové následně do Final Four. Federace FIBA Europe ale nyní odhlasovala změnu formátu.

V základní části se 16 týmů rozdělí do čtyř čtyřčlenných skupin, v nichž se kluby utkají mezi sebou systémem doma – venku. Do druhé fáze postoupí tři nejlepší, přičemž si s sebou přenesou dosavadní výsledky a počet bodů. Čtvrté celky se přesunou do nižšího Eurocupu.

Tři nejlepší týmy ze skupin a A a B vytvoří nadstavbovou skupinu E, tři elitní celky z "céčka" a "déčka" složí skupinu F. V nich se každý tým utká se soupeři, s nimiž ještě nehrál, rovněž formátem doma - venku.

Do vyřazovací fáze postoupí z každé skupiny čtyři nejlepší. Vítězové skupin E a F si zahrají dva zápasy s druhými celky vedlejších skupin o přímý postup do semifinále. Třetí a čtvrté týmy se mezi sebou také křížem utkají o účast ve Final Six.

V něm nejprve vítězné celky narazí na poražené týmy z přímého duelu o postup do semifinále. Turnaj bude poté vrcholit následným semifinále a finále. Ve Final Six už bude o postupujícím rozhodovat jediný zápas.

Nový formát se bude týkat také basketbalistek USK Praha, které budou v příští sezoně obhajovat třetí místo. Titul v uplynulém ročníku získaly hráčky Fenerbahce Istanbul.