Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dozvuky F1 v Belgii: Mercedes špatně počítal a přesto vyhrál, Pérez si zřejmě podepsal ortel

George Russell je připraven převzít roli lídra Mercedesu po odcházejícím Lewisi Hamiltonovi.
George Russell je připraven převzít roli lídra Mercedesu po odcházejícím Lewisi Hamiltonovi.AFP
První polovina sezony 2024 skončila ve velkém stylu, okruh ve Spa totiž naservíroval tak napínavou Velkou cenu Belgie, že po jejím konci snad nikdo letní přestávku ani nechce.

Tedy možná kromě Red Bullu, protože závod ukázal, jak hluboko se úřadující šampioni za poslední měsíce propadli. Pokud v letech 2022 a 2023 startoval Max Verstappen mimo první dvě řady, snadno vyhrál. Zatímco pokud nyní odstartuje mimo prvních pět míst, sotva umístění vylepší.

Vedení F1 musí být nadšené, sezona se díky vyrovnanému poli stává jednou z nejlepších za poslední dekádu. Když závodní víkend začíná, málokdo tuší, který ze čtyř týmů by mohl vyhrát.

Russell je připraven na roli lídra

Tentokrát bere vítězství Mercedes. O dvojí triumf ho sice připravilo chybné počítání, které způsobilo příliš nízkou váhu vozu a následnou diskvalifikaci. Nic to ale nemění na tom, že George Russell zajel zřejmě svou nejlepší jízdu v kariéře ve formuli 1.

Od chvíle, kdy v roce 2019 dostal šanci být na startovním roštu, bylo jasné, že Russell má potenciál jednou bojovat o titul mistra světa. Dlouho mu chyběly některé potřebné detaily, v Belgii ale ukázal, že už je na správné cestě.

Russell měl dostatek duchapřítomnosti, aby týmu navrhl odvážnou strategii s jednou zastávkou, na kterou si nikdo jiný z čela závodu netroufl. A pak tenhle plán i dokonale splnil díky pozoruhodnému citu k pneumatikám. Vydržel jezdit na opotřebovaných gumách a přesto byl opravdu rychlý.

V minulosti mu vyčítali, že není tak agresivní, že sice jezdí rychle, ale nepřemýšlí o širších souvislostech. Ve Spa dokázal pravý opak a více než kdy jindy ukázal, že dozrává v kompletního jezdce, kterého Mercedes bude potřebovat, až Lewis Hamilton na konci roku odejde do Ferrari.

Max může přes léto přemýšlet

Když Toto Wolff a Mercedes začali na začátku sezony veřejně koketovat s myšlenkou přetáhnout k sobě Maxe Verstappena, vypadalo to to jen jako nesplnitelný sen. Jednička Red Bullu ale zřejmě stráví letní přestávku přemýšlením, zda téhle myšlence dát šanci.

V táboře Red Bullu už dlouhé měsíce nepanuje dobrá nálada. Christian Horner se moc nemusí ani s vlivným Verstappenovým otcem. Zápory podivné atmosféry však většinou převážil fakt, že Holanďan měl nejlepší vůz na startovním roštu. To už dnes ale neplatí.

Jeho rostoucí nespokojenost se situací, ve které se tým nachází, byla v posledních týdnech všem jasně patrná. A nyní byla dokonce frustrace slyšet i v týmovém rádiu nebo ve velmi kritických rozhovorech s médii.

Navíc Mercedes společně s McLarenem jsou ti, kteří využili potíží Red Bullu a vyhráli tři z posledních čtyř závodů. Verstappen tuší, že dnes vyvíjí lépe své vozy konkurence, a to samé platí i o realizování závodních strategií, pokud se zavřou oči nad problémy s hmotností Russellova vozu při posledním závodě.

V paddocku se také hodně mluví o tom, že Mercedes má potenciál vyrábět nejlepší motor na startovním roštu, až budou v roce 2026 zavedeny nové předpisy. Svědčí o tom i úvahy Carlose Sainze, který se zřejmě rozhodl podepsat namísto s Audi smlouvu s Williamsem, jemuž dodává motory právě Mercedes. A také Renault prý uvažuje o tom, že místo výroby vlastního motoru Alpine také využije nabídku Mercedesu. Má tedy Verstappen zůstat, nebo se otočit? I tohle určitě vezme v úvahu. 

Pérezův poslední hřebíček do vlastní rakve

Ať už se Max Verstappen rozhodne jakkoli, zůstane jezdcem Red Bullu přinejmenším do konce roku 2024. To se ale zřejmě nedá říct o jeho týmovém kolegovi. Sergio Pérez měl jednu z posledních šancí, přesvědčit Red Bull, aby ho nechal v kokpitu i po letní přestávce.

Kvalifikace dopadla pozitivně, zajel třetí nejrychlejší čas a i díky Verstappenově penalizaci startoval z druhého místa. Jakmile se však v neděli závod rozjel, šlo to s ním z kopce. Na startu prohrál s Hamiltonem a po zbytek dne se pouze propadal startovním polem.

Přestože startoval o osm míst před Verstappenem, skončil o tři místa a 34 sekund za ním. Také ho porazili všichni ostatní jezdci ve srovnatelných vozech. I proto je nyní v pořadí jezdců za všemi kromě Russella, a to jen kvůli Britově přísné diskvalifikaci.

Ve smlouvě, kterou Pérez podepsal na začátku letošního roku, údajně stojí, že ho tým může propustit, pokud na konci první poloviny sezony bude mít na svého týmového kolegu rozdíl vyšší než 100 bodů. A protože nyní ztrácí bodů 146, zdá se, že jeho čas vypršel.

Pokud jde o to, kdo Péreze nahradí, zřejmě se bude rozhodovat mezi Danielem Ricciardem a Liamem Lawsonem. Jedno je sázka na jistotu, druhé zase na mládí. Zdroje magazínu PlanetF1 uvádí, že právě tento týden se v Imole uskuteční přímý souboj o místo v týmu právě mezi těmito dvěma jezdci.

A další závod? Ten se pojede až 25. srpna v nizozemském Zandvoortu.

Výsledky Velké ceny Velké Británie