Verstappen po vyrovnání Senny: Jsem na to hrdý, ale snad to nezůstane jen u toho

Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen po vyrovnání Senny: Jsem na to hrdý, ale snad to nezůstane jen u toho

Verstappen vyhlíží po 41. vítězství a vyrovnání Senny další výzvy.
Verstappen vyhlíží po 41. vítězství a vyrovnání Senny další výzvy.@F1
Max Verstappen (25) zůstává po úspěšné Velké ceně Kanady formule 1 hladový po dalších výzvách. Úřadující mistr světa a lídr průběžného pořadí v neděli vyrovnal 41. triumfem počin legendárního Brazilce Ayrtona Senny a zajistil svému týmu Red Bull jubilejní 100. výhru v F1.

"Samozřejmě jsem na to hrdý, ale doufám, že nezůstane jen u toho," řekl Verstappen k vyrovnání Sennovy bilance. "Budeme chtít vyhrávat další závody," doplnil.

Dvojnásobný mistr světa ovládl nedělní podnik v Montrealu stylem start–cíl, zvítězil o více než devět vteřin před Fernandem Alonsem z Aston Martinu. Vyhrál šestý závod v sezoně, čtvrtý za sebou a vede šampionát už o 69 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem. "Debata o tom, zda lze Nizozemce letos ještě nějak chytit, skončila," napsal deník Guardian.

K chvále se připojil i italský list Corriere della Sera: "Verstappen dosáhl na Sennových 41 vítězství. Tohle číslo spojuje dva jezdce, kteří se nemohou více lišit. Sdílejí však stejnou sportovní agresivitu a hlad po úspěchu."

Více výher ve formuli 1 mají jen Francouz Alain Prost (51), Němci Sebastian Vettel (53) s Michaelem Schumacherem (91) a v čele je Brit Lewis Hamilton (103). "Jsme svědky zrodu dalšího megatalentu. Můžete o něm začít mluvit stejně jako o ostatních velikánech," podotkl šéf Red Bullu Christian Horner. "Myslím, že zdejší stupně vítězů s Maxem, Fernandem a Lewisem byly ikonické pro poslední období ve formuli 1," narážel Horner na fakt, že všichni tři piloti nastřádali dohromady 176 vítězství.

Red Bull se přidal do klubu stonásobných vítězů

Verstappen také 41 výhrami výrazně přispěl ke 100. triumfu Red Bullu, který figuruje v F1 od roku 2005. Dalších 38 vítězství získal dříve Sebastian Vettel, devětkrát vyhrál Australan Mark Webber, sedmkrát jeho krajan Daniel Ricciardo a pět prvenství získal Mexičan Pérez.

Red Bull je pátým týmem v historii, který tuto hranici pokořil. Více výher mají jen Williams (114), Mercedes (125), McLaren (183) a Ferrari (242). "Je to skvělý týmový počin, ale chceme dál vyhrávat. Novým cílem je 200 vítězství," pronesl Verstappen.

Red Bull oslavil 100 vítězství ve formuli 1
Red Bull oslavil 100 vítězství ve formuli 1@F1

Horner poté připomněl i památku zakladatele Dietricha Mateschitze, který zemřel minulý rok. "Je to úžasný úspěch, který si teprve uvědomíme. Jsme mladý tým, který získal první výhru teprve v roce 2009. Za tu dobu jsme toho hodně dosáhli a doufám, že pokoříme i další stovku," dodal Horner.

Kompletní výsledky Velké ceny Kanady