Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Silverstone oslavuje domácího vítěze, veterán Hamilton zvítězil po třech letech

Aktualizováno
Hamilton se stal na domácí trati vítězem.
Hamilton se stal na domácí trati vítězem.AFP
Sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton (39) z Mercedesu vyhrál domácí Velkou cenu Británie formule 1 a ukončil tříleté čekání na vítězství. Na druhém místě skončil úřadující šampion Max Verstappen (26) z Red Bullu, třetí byl Lando Norris (24) z McLarenu.

"Bylo to těžké období, ale důležité je jít pořád dál a bojovat. Samozřejmě že byly dny, kdy jsem si říkal, jestli ještě někdy vyhraju. Ale měl jsem kolem skvělý tým a lidi. Když jsem viděl jejich práci a úsilí, tak mi to dodalo sílu," řekl Hamilton v televizním rozhovoru.

Hamilton na okruhu v Silverstonu triumfoval podeváté a stanovil tak nový rekord v počtu vítězství na jedné trati. Dosud se o maximum dělil s legendárním německým pilotem Michaelem Schumacherem.

"Tohle tady byl můj poslední závod s Mercedesem, o to víc jsem chtěl vyhrát. Protože celý tým miluju a vážím si práce, kterou za všechny ty roky odvedli. Budu jim za to do konce života vděčný," přidal Hamilton po celkově 104. triumfu v kariéře.

Verstappen si díky druhé příčce upevnil vedení v čele průběžného pořadí mistrovství světa a udělal další krok ke čtvrtému titulu za sebou. Před druhým Norrisem má nizozemský pilot náskok 84 bodů. Hamiltonovi patří desátá příčka.

Hamilton odstartoval z druhého místa a poprvé se do čela dostal v 18. kole, když už za deště předjel týmového kolegu a vítěze kvalifikace George Russella. Vzápětí však oba jezdci Mercedesu na mokré trati chybovali a postupně se před ně dostali Norris a Oscar Piastri z McLarenu.

Déšť postupně ustal, ale v 27. kole se vrátil a zatímco McLaren se špatně načasovanými zastávkami v boxech připravil o šanci na vítězství, Hamilton přezul rychle a včas a v 39. kole se vrátil před Norrise na první příčku.

"Lewis si zaslouží gratulaci, v klíčových chvílích udělal lepší rozhodnutí," řekl Norris. "Mám sice z výsledku radost, ale několikrát jsem se špatně rozhodl a je to jen moje chyba. Poučíme se z toho a třeba nám to tady vyjde za rok," řekl Norris.

V tu chvíli už na trati nebyl druhý pilot Mercedesu Russell, který musel odstoupit kvůli problémům s hydraulikou. Šestadvacetiletý britský pilot tak přišel o šanci navázat na týden staré vítězství z Velké ceny Rakouska.

Norris o druhé místo přišel v 48. kole, kdy ho bez problémů předjel Verstappen a zahájil stíhací jízdu za Hamiltonem. Britský veterán si ale náskok ve zbývajících čtyřech kolech pohlídal a nakonec zvítězil o 1,5 sekundy.

Výsledky VC Velké Británie