Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sainz o odchodu z Ferrari a hledání nové stáje: Je to docela stresující a časově náročné

Carlos Sainz během rozhovoru s médii.
Carlos Sainz během rozhovoru s médii.AFP
V únoru vybuchla ve formuli 1 přestupová bomba, stáj Ferrari oznámila, že její barvy bude od roku 2025 hájit Lewis Hamilton (39). Jenže to také znamenalo, že celý letošní rok bude jeden z jejích jezdců závodit s vidinou brzkého konce u legendární značky. Stal se jím Carlos Sainz (29). Ten ve čtvrtek prohlásil, že trpí stresem způsobeným časově náročným hledáním týmu pro příští sezonu.

Sainz uvedl, že je pro něj v posledních týdnech velmi těžké být uvolněný, ale že se zároveň nenechává během závodních víkendů rozptylovat pracovní zátěží. V rozhovoru před víkendovou Velkou cenou Velké Británie, která je třetím podnikem v trojlístku tří závodů o po sobě jdoucích víkendech, vysvětlil, jak obtížná je jeho pozice.

"Od pondělí do čtvrtka, než se dostanu na trať, trávím spoustu času na telefonu, mám schůzky s mým týmem, ale také s ostatními stájemi, se kterými komunikuji. Snažím se do všeho proniknout a mít přehled o situaci," řekl.

"Je to docela stresující a časově náročné. Místo toho, abych se mohl plně soustředit a načerpat energii, je moje mysl stále někde jinde a přemýšlí o tom, jaká bude budoucnost," pokračoval.

"Takže to není ideální situace. Ale zároveň když ve čtvrtek přijedu, mám pocit, že jsem schopen okamžitě podat adekvátní výkon. Jakmile si nasadím helmu, cítím se v autě stoprocentní. Minulý závodní víkend v Rakousku ukázal, že stále dokážu dodávat kvalitu, byl to jeden z mých nejlepších výkonů v sezoně," připomněl Španěl nedávné třetí místo. "Ale jak jsem již dříve říkal, je lepší mít stabilní pozici, než být v takové situaci, ve které jsem teď," dodal.

Sainz je aktuálně spojován se stájemi Alpine, Williams a se Sauberem, ze kterého se v roce 2026 stane Audi.

"Snažím se nehodnotit přestup v krátkodobém horizontu, ani v pohledu třeba jednoho roku. Je třeba lépe analyzovat a vidět perspektivu. Snažím se na to nahlížet zhruba s výhledem pěti let," popisuje muž, který je ve Ferrari od roku 2021. "Proto si na toto důležité rozhodnutí vezmu veškerý možný čas."

Tréninky na VC Velké Británie