Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

McLareny v Monze ovládly kvalifikaci, Verstappen propadl a dojel až sedmý

Norris odstartuje v neděli z prvního místa.
Norris odstartuje v neděli z prvního místa.ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Britský pilot Lando Norris (24) vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Itálie formule 1 v Monze a potvrdil pozici momentálně nejrychlejšího jezdce v šampionátu. Pole position vybojoval před týmovým kolegou Oscarem Piastrim (23), zatímco mistr světa a lídr šampionátu Max Verstappen (26) se musel spokojit až se sedmým místem, navíc s více než půlsekundovou ztrátou. Na rychlé trati bude mít nizozemský obhájce prvenství v neděli těžký úkol, pokud chce ukončit pět závodů trvající čekání na vítězství.

Norris týden po vítězství v nizozemské Grand Prix stejně jako celá stáj prokázal rostoucí formu a vyhrál druhou kvalifikaci za sebou, čtvrtou v sezoně a pátou v kariéře. Australana Piastriho porazil o 109 tisícin, další čtyři soupeři následovali ve vyrovnané bitvě v rozmezí pouhých 77 tisícin.

Třetí skončil George Russell z Mercedesu a ve druhé řadě jej doplní Charles Leclerc z Ferrari. Vozy stejných týmů, jen v opačném pořadí, budou stát zásluhou Carlose Sainze a nejrychlejšího muže tréninků Lewise Hamiltona ve třetí řadě.

A až ve čtvrté budou piloti Red Bullu. Navíc je od první šestice dělil nezanedbatelný rozdíl. Verstappen, který má navzdory sérii závodů bez vítězství stále v čele pořadí MS před Norrisem pohodlný náskok 70 bodů, zaostal za šestým Hamiltonem o 509 tisícin. A to ještě až na poslední chvíli předstihl v souboji o místa na startu týmového kolegu Sergia Péreze.

Ještě výrazněji by se při současném rozložení sil mohl vyrovnat souboj o Pohár konstruktérů. Dříve zcela dominantní Red Bull má před nedělním startem 16. z 24 závodu před McLarenem už jen třicetibodový náskok.

Výsledky kvalifikace F1 v Monze