Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fenomenální Duplantis posunul vlastní maximum, tyčkařský rekord má nově hodnotu 625 cm

Armand Duplantis skočil v Paříži světový rekord 625 cm.
Armand Duplantis skočil v Paříži světový rekord 625 cm.AFP
Švéd Armand Duplantis (24) dokonale splnil roli favorita, když v Paříži vyhrál olympijskou soutěž tyčkařů a posunul vlastní světový rekord na 625 centimetrů. Ke dvěma zlatým z mistrovství světa tak přidal i druhé olympijské zlato.

Rozhodovat o medailích se začalo na 595 centimetrech. Duplantise si do té doby diváci moc neužili, fenomenální Švéd šetřil silami a předvedl jim jen dva čisté skoky. Krok s ním udržel jen Američan Sam Kendricks, mistr světa z roku 2019. Opakoval se tak jejich souboj z Dauhá, který Američan vyhrál pouze díky lepšímu zápisu, když oba tehdy překonali 597 cm.

V Paříži si to rozdali na šesti metrech a uspěl jen Duplantis. Stejnou výšku zkoušel i stříbrný Řek z mistrovství Evropy Emmanuil Karalis, což by znamenalo zlepšení jeho osobního rekordu o sedm centimetrů. Laťku shodil, ale i tak byl hodně spokojený s bronzem.

Plánovaný program na Stade de France už dávno skončil a diváci sledovali jediného muže. Duplantis nejprve překonal 610 cm, čímž stanovil nový olympijský rekord, a pak si nechal dát laťku na 625, tedy o centimetr víc než při dubnovém mítinku v čínském Xiamenu. Na třetí pokus se přes ni přenesl, světový rekord zlepšil už podeváté.

"Fanoušci začínali šílet. Byl tam takový řev, že to znělo jak na zápase amerického fotbalu. Mám zkušenost být na stotisícovém stadionu, ale nikdy jsem nebyl v centru pozornosti. Snažil jsem se jen nasát energii, kterou mi všichni dávali, a dávali mi jí hodně. Zafungovalo to," popisoval Duplantis momenty před rekordním skokem.

V Paříži se atletické rekordní tabulky změnily podruhé. Hned v úvodu soutěží se o první zápis postarala americká smíšená štafeta na 4x400 metrů. "Myslím, že rekord mohu překonat znovu, ale teď je mi to jedno. Tohle si chci užít. Nestarám se o nic jiného než o ten současný okamžik," dodal Duplantis.

Oslavy si hodlá vychutnat: "Mám tady rodinu, moje dívka je tady, někteří z mých nejlepších přátel také. Party to bude docela veliká. Ne moc spánku, hodně oslav, fajn čas. A jsem připravený spořádat hodně jídla."

Denní program a výsledky OH v Paříži