Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česká atletika slaví zlato z juniorského MS, čtvrtkařka Manuel zvítězila s obrovským náskokem

Česká atletka si doběhla pro zlato.
Česká atletka si doběhla pro zlato.Profimedia / ČTK / Deml Ondřej
Česká atletka Lurdes Gloria Manuel (19) je juniorskou mistryní světa v běhu na 400 metrů. Na šampionátu v Limě vyhrála čtvrteční finále s velkým náskokem 69 setin sekundy. Na další zlato útočí desetibojař Tomas Järvinen (18), který v polovině soutěže suverénně vede. Kladivář Jáchym Sádovský byl pátý, tyčkařka Nicole Krutilová sedmá a Karolína Jarošová doběhla na 3000 m překážek osmá.

Manuel navázala na loňské prvenství z evropského šampionátu juniorů v Jeruzalémě. V letošním roce byla mezi dospělými čtvrtá na mistrovství Evropy v Římě a startovala i na olympijských hrách v Paříži, kde postoupila do semifinále.

Osobní rekord si letos posunula na 50,52 sekundy, v historických tabulkách jsou před ní jen tři české čtvrtkařky. V Limě naplnila roli favoritky, už do cílové rovinky vbíhala se značným náskokem a zvítězila v čase 51,29.

"Po tom včerejšku, kde jsme měly dva běhy, jsem cítila trochu těžší nohy, ale jsem ráda, jak se mi běželo a jak to dopadlo. Jsem šťastná," zářila Manuel v rozhovoru na svazovém webu a radostně pózovala s vlajkou. "Měla jsem v plánu se držet Nigerijky, ale ona v náběhu do poslední zatáčky už zpomalovala. Já se snažila dál si běžet svoje," dodala.

Po prvním dnu desetiboje suverénně vede český reprezentant Järvinen. Ten byl nejlepší na stovce, v dálce i ve výškařském sektoru a do druhé poloviny soutěže půjde s náskokem 211 bodů před Polákem Hubertem Trošciankou.

Naopak kvalifikace dálkařů se nepovedla Petru Meindlschmidovi, který byl letos sedmý na mistrovství Evropy a osobní rekord si posunul na 803 centimetrů. Jeden z medailových favoritů skočil v Limě jen 724 cm a obsadil 20. místo.