Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Staněk na Diamantové lize v Římě obsadil sedmé místo, v rekordu vyhrál Crouser

Crouser vytvořil rekord mítinku.
Crouser vytvořil rekord mítinku.ČTK / AP / Andrew Medichini
Koulař Tomáš Staněk (33) obsadil sedmou příčku na mítinku atletické Diamantové ligy v Římě. Jeho nejdelší pokus měřil 20,56 metru, předvedl ho ve druhé sérii. Soutěž vyhrál trojnásobný olympijský šampion a světový rekordman Ryan Crouser (31) z USA v rekordu mítinku 22,49 metru. Výškař Jan Štefela (23) byl šestý, tyčkařka Amálie Švábíková (24) skočila 463 centimetrů a byla nejlepší Evropankou v soutěži.

Český rekordman Staněk, jenž se poprvé v této sezoně dostal na mítink Diamantové ligy, zůstal daleko za sezonním maximem 21,61 z kvalifikace olympijských her v Paříži. Od finálové trojice, která měla k dispozici šestý pokus, ho v italské metropoli dělil více než metr.

Olympijská vítězka Winfred Yaviová z Bahrajnu se na sedm setin přiblížila světovému rekordu v běhu na 3000 metrů překážek. Dosáhla času 8:44,39 minuty, historické maximum Keňanky Beatrice Chepkoechové z roku 2018 odolalo. Keňská rodačka Yaviová se poprvé v kariéře dostala pod 8:50. Tuto hranici dnes pokořila rovněž Peruth Chemutaiová z Ugandy, kterou výkon 8:48,03 řadí na třetí místo historických tabulek.

Švábíková po páté příčce a českém rekordu 480 centimetrů dostala potřetí v kariéře pozvánku do elitního atletického seriálu. Založila na 443 cm a následnou výšku 453 vynechala. Když se laťka zvýšila na 463, povedeným třetím pokusem se posunula na pátou pozici. Vyhrála olympijská šampionka Nina Kennedyová z Austrálie výkonem 483.

Daleko od osobního rekordu 230 cm byl v Římě olympijský finalista Štefela. Už na základní výšce 215 centimetrů se zachránil až napotřetí, pak sice napoprvé překonal 220, ale výš se nedostal. Jeho "diamantovým" maximem zůstává čtvrtá příčka z Londýna.

Na patnáctistovce potvrdila roli favoritky trojnásobná olympijská vítězka Faith Kipyegonová z Keni, ale časem 3:52,89 za svým světovým rekordem z diamantového mítinku v Paříži zaostala o 3,85 sekundy.

Závěrečnou stovku vyhrál olympijský šampion z dvojnásobné trati Letsile Tebogo, jenž rovinku prolétl za 9,87 sekundy.