Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sprinter Lyles se v Londýně blýskl osobákem na stovce, výškař Štefela skončil čtvrtý

Lyles si v Londýně vylepšil osobní rekord.
Lyles si v Londýně vylepšil osobní rekord.AFP
Americký sprinter Noah Lyles (27) se na mítinku Diamantové ligy v Londýně blýskl osobním rekordem (9,81) v závodě na 100 metrů a před OH v Paříži dal soupeřům jasně najevo, kdo bude největším favoritem na zlato. Výškaři Janu Štefelovi (23) stačilo na čtvrté místo 222 centimetrů překonaných na první pokus. Český reprezentant tak výrazně vylepšil umístění z nedávné diamantové premiéry v Monaku, kde se dělil o sedmou příčku. Zvítězil Novozélanďan Hamish Kerr (27) výkonem 230 centimetrů.

Zatímco v Monaku Štefela překonal jen základní výšku 216 centimetrů, na Olympijském stadionu zdolal 214, 218 i 222 centimetrů. O čtyři centimetry výše už ztroskotal a kvůli jedné opravě na 218 centimetrech nestačil na domácího Wiliama Grimseyho, který skončil třetí.

Přes 226 centimetrů se vedle vítězného Kerra dostal ještě druhý JuVaughn Harrison z USA. Do soutěže nakonec nezasáhl jeden z olympijských šampionů z Tokia Mutaz Issa Baršim. Katařan první dvě výšky vynechal a pak bez jediného pokusu sektor opustil.

Hudson-Smith pokořil evropský rekord

Brit Matthew Hudson-Smith jako první Evropan zaběhl 400 metrů pod 44 sekund. Vlastní evropský rekord zlepšil o 33 setin na 43,74 a dostal se do čela letošních světových tabulek. Nejrychlejší čtvrtku sezony zaběhla i Jamajčanka Nickisha Pryceová, která se zařadila na sedmé místo historických tabulek výkonem 48,57. Polce Natalii Kaczmarekové nadělila 33 setin.

Bleskurychlý závod na 800 metrů předvedla Keely Hodgkinsonová, která stlačila britský rekord na 1:54,61 minuty a upevnila si pozici v čele letošních světových tabulek. Zaběhla nejrychlejší ženskou půlku od roku 2018 a dostala se na šesté místo historie.

Sprinterský král loňského mistrovství světa Američan Noah Lyles se na olympijské hry v Paříži naladil vítězstvím na stovce. Navzdory pomalejšímu startu si osobní rekord vylepšil na 9,81 sekundy a zařadil se na třetí místo letošních světových tabulek.

Skvělou formu potvrdila mistryně světa na 400 metrů překážek Femke Bolová, jež suverénně zvítězila v čase 51,30 sekundy. Pod 51 sekund jako při nedávném evropském rekordu se sice tentokrát nedostala, ale pořád běžela na úrovni, kde jí může konkurovat jen světová rekordmanka Američanka Sydney McLaughlinová-Levroneová.

Italský koulař Leonardo Fabbri udržel neporazitelnost ve venkovní sezoně i v konkurenci nejlepších Američanů v čele se světovým rekordmanem a dvojnásobným olympijským vítězem Ryanem Crouserem. Zvítězil výkonem 22,52 metru, Crousera porazil o 15 centimetrů.

Mistryně světa v hodu oštěpem Japonka Haruka Kitagučiová skončila v generálce na OH čtvrtá výkonem 62,69 metru. Zvítězila Australanka Mackenzie Littleová v osobním rekordu 66,27 metru.