Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Padl jeden z nejstarších atletických světových rekordů, překonala ho výškařka Mahučichová

Výškařka Mahučichová skočila 210 cm.
Výškařka Mahučichová skočila 210 cm.AFP
Ukrajinská výškařka Jaroslava Mahučichová (22) překonala na atletické Diamantové lize v Paříži výkonem 210 centimetrů 37 let starý světový rekord Bulharky Stefky Kostadinovové (59). Rodačka z Dnipra předvedla historický výkon hned na první pokus, předtím zdolala napodruhé 201, 203 i 207 cm. Další světový rekord na mítinku pod Eiffelovou věží přidala Keňanka Faith Kipyegonová (30) v běhu na 1500 metrů. Třetím místem se blýskl také český oštěpař Jakub Vadlejch (33).

Úřadující mistryně světa i Evropy si vylepšila osobní maximum o čtyři centimetry. Letošní tabulky dosud vedla výkonem 204 cm a v neděli si upevnila pozici hlavní favoritky olympijských her v Paříži, kde bude chtít vylepšit bronz z Tokia. Olympijské zlato jí jako jediné ve sbírce chybí, tituly z ME a MS má i z haly.

Přes 201 cm se v soutěži dostala i Australanka Nicola Olyslagersová, jež Mahučichovou letos porazila na halovém MS v Glasgow a byla její přemožitelkou i pod pěti kruhy v Tokiu, kde se ze zlata radovala Ruska Marija Lasickeneová. Třetí v Paříži skončila v srbském rekordu 198 cm vicemistryně Evropy Angelina Topičová.

Světový rekod i v závodě na 1500 metrů

O druhý světový rekord se postarala Keňanka Faith Kipyegonová v běhu na 1500 metrů. Třicetiletá dvojnásobná olympijská vítězka a trojnásobná mistryně světa vylepšila vlastní maximum z loňského závodu ve Florencii o sedm setin na 3:49,04 minuty.

Francouzská metropole viděla také skvělou osmistovku, na níž se Alžířan Džamál Sedžatí zařadil na třetí místo historických tabulek časem 1:41,56 minuty. Na 65 setin se přiblížil světovému rekordu Keňana Davida Rudishy a vítězství neměl přitom vůbec jisté. Jen o dvě setiny byl pomalejší Rudishův krajan Emmanuel Wanyonyi a další tři ztratil Francouz Gabriel Tual. Oba se v pořadí všech dob zařadili hned za Sedžatího.

Velmi dobře si vedl také oštěpař Jakub Vadlejch, jenž v Paříži obsadil třetí místo za výkon 85,04 metru. V prvním závodě po zisku titulu evropského šampiona byli lepší německý exmistr Evropy Julian Weber (85,91) a bývalý mistr světa Anderson Peters z Grenady (85,19). Vadlejch v pátém startu v sezoně teprve podruhé nezvítězil, prvenství mu uniklo už jen na květnové Zlaté tretře.

O světový rekord se v dějišti olympiády pokoušel i tyčkařský fenomén Armand Duplantis, ale 625 cm nepřekonal. Švédský atletický idol si laťku do výšky nového maxima nechal nastavit hned po překonání šesti metrů, kterým si zajistil vítězství před Američanem Samem Kendricksem (595).