Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Netradiční běžecký souboj rekordmanů ovládl Duplantis. Všechna čest, chválil poražený Warholm

Duplantis (vlevo) zvládl očekávaný souboj rekordmanů lépe.
Duplantis (vlevo) zvládl očekávaný souboj rekordmanů lépe.TASR / Michael Buholzer
Očekávaný souboj v běhu na 100 m mezi nejlepším tyčkařem historie Armandem Duplantisem (24) a světovým rekordmanem v běhu na 400 m překážek Karstenem Warholmem (28) skončil triumfem švédského skokana. Norský atlet tak prohrál sázku a za trest musí na mítinku Diamantové ligy ve švýcarském Curychu startovat v národních barvách svého soupeře.

Nápad uspořádat duel v běhu na 100 metrů se zrodil již dříve v Monte Carlu. "Mondo byl drzý, říkal, že bude rychlejší než já," řekl 28letý Warholm, olympijský vítěz z Tokia a trojnásobný mistr světa. O čtyři roky mladší Duplantis to však myslel vážně a myšlenku jejich souboje přiživila média a fanoušci na sociálních sítích.

Nakonec se souboj uskutečnil po olympijských hrách v Paříži, přičemž logickou volbou bylo setkání v Curychu. Legendární překážkář a současný komentátor Colin Jackson přivezl oba na stadion Letzigrund v nablýskaném kabrioletu.

Hlavnímu čtvrtečnímu mítinku předcházela stovka světových rekordmanů. Warholm měl osobní rekord 10,49 sekundy a Duplantis běžel stovku naposledy na střední škole v čase 10,57, ale s příliš velkou podporou větru.

Duplantis využil skvělého startu a soupeře před sebe nepustil. Zvítězil s časem 10,37, Warholm zaostal o desetinu sekundy. "Všechna čest, porazil mě zaslouženě. Myslím, že rozhodující byl start a ten měl báječný," uznal kvality Duplantise norský čtvrtkař.