Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nedostižný Duplantis počtvrté vyhrál Diamantovou ligu, Denny připravil Bugára o rekord mítinku

Duplantis znovu zvítězil.
Duplantis znovu zvítězil.TOM GOYVAERTS / BELGA MAG / Belga via AFP
Světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis (24) počtvrté za sebou vyhrál atletickou Diamantovou ligu. V dnešním finále skočil 611 centimetrů, o překonání vlastního světového rekordu se švédský atlet tentokrát nepokoušel. Diskař Matthew Denny (28) zlepšil australský rekord na 69,96 metru a po čtyřiceti letech připravil někdejšího československého reprezentanta Imricha Bugára o rekord mítinku v Bruselu. Diamantová liga tentokrát vrcholí bez české účasti. Na finále se kvalifikoval jen oštěpař Jakub Vadlejch, který ale kvůli únavě ukončil sezonu a loňský triumf v sobotu obhajovat nebude.

Duplantis potvrdil, že v tyčkařském sektoru nemá konkurenci. Na výhru mu stačily úspěšné pokusy na 562 a 592 centimetrech, mezitím se ve třinácti stupních choulil na lavičce v zimní bundě. Pak si nechal zvýšit na hodnotu nového rekordu mítinku a hned napoprvé vlastní maximum z loňského roku o centimetr zlepšil.

Pak soutěž ukončil. "Moje nohy byly dneska strašné a jsem fakt unavený. Bylo to bláznivých pár týdnů: závod proti Karstenovi a pak jsem musel hned další den skákat. Vzalo to z mého těla mnohem více energie, než jsem čekal," připomněl Duplantis, že minulý týden v Curychu svedl s Karstenem Warholmem také vítězný exhibiční souboj v běhu na 100 metrů. "Těch 611 centimetrů je dobrý výsledek, ale na světový rekord to dnes večer nebylo," doplnil fenomenální Seveřan.

Životní pokus předvedl hned v první sérii diskař Denny. Přiblížil se na čtyři centimetry hranici 70 metrů a o dva centimetry připravil mistra světa z roku 1983 Bugára o nejlepší výkon v historii tohoto závodu. Jeho výkon už nikdo nepřekonal a Denny obhájil diamantovou trofej.

Potřetí za sebou vyhrál seriál na patnáctistovce Nor Jakob Ingebrigsten. Olympijský šampion z Tokia ve finiši odrazil nápor čtyřnásobného vítěze Diamantové ligy Timothyho Cheruiyota z Keni, kterého časem 3:30,37 nechal za sebou o 56 setin.

Pozici olympijské šampionky na stovce potvrdila Julien Alfredová ze Svaté Lucie. Vyhrála za 10,88. Její největší soupeřkou tentokrát nebyla Američanka Sha'Carri Richardsonová, jež doběhla až osmá za 11,23, ale Britka Dina Asherová-Smithová. Ta finišovala o čtyři setiny druhá. Nejrychlejším sprinterem byl Jamajčan Ackeem Blake, který se dnes jako jediný dostal na stovce pod deset sekund. Zvítězil časem 9,93.

Diamantovou trofej v běhu na 400 metrů získala olympijská vítězka Marileidy Paulinová. Reprezentantka Dominikánské republiky vyhrála finálový závod v čase 49,45. Nejrychlejší čtvrtku večera zaběhla světová rekordmanka na 400 m překážek Sydney McLaughlinová-Levroneová z USA, ale ta čas 49,11 předvedla jen ve vloženém závodě. Ve finále ani na divokou kartu závodit nesměla, protože se žádného diamantového mítinku nezúčastnila.