Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Duplantis znovu zářil, vlastní rekord mítinku na Diamantové lize posunul na 615 centimetrů

Duplantis opět divákům předvedl slušnou show.
Duplantis opět divákům předvedl slušnou show.FABRICE COFFRINI / AFP
Světový rekordman Armand Duplantis (24) ovládl soutěž tyčkařů na mítinku Diamantové ligy v Lausanne. V soutěži, která se v předvečer hlavního programu uskutečnila u Ženevského jezera, posunul vlastní rekord mítinku na 615 centimetrů. Svůj výkon z roku 2022 vylepšil o pět centimetrů.

Fenomenální tyčkař závodil poprvé od olympijských her v Paříži, kde druhé olympijské zlato za sebou ozdobil světovým rekordem 625 centimetrů. V městském závodě s ním nejdéle držel krok Američan Sam Kendricks, jenž rovněž skákal bez zaváhání až do 592 centimetrů. Duplantis ale uspěl napoprvé i na šesti metrech, zatímco Američan na této výšce ztroskotal.

Duplantis si pak nechal zvýšit na 615. Na třetí pokus laťku překonal a postaral se o nejlepší tyčkařský výkon všech dob na švýcarském území. "Už jsem začínal být docela unavený, ale jsem velmi vděčný publiku. Miluju skákat tady. Měl jsem tady skvělé chvíle posledně a ještě lepší letos," radoval se Duplantis, který pak soutěž ukončil.

O třetí místo se podělila výkonem 582 cm napoprvé trojice tyčkařů - Australan Kurtis Marschall, Filipínec Ernesto Obiena a Nor Sondre Guttormsen.

Hlavní program se uskuteční ve čtvrtek. Zasáhne do něj i mistr Evropy a čtvrtý oštěpař olympijských her Jakub Vadlejch.