Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Americké basketbalistky rekordním způsobem porazily Jižní Koreu, pomohly opory USK Praha

Americké basketbalistky rekordním způsobem porazily Jižní Koreu, pomohly opory USK Praha
Americké basketbalistky rekordním způsobem porazily Jižní Koreu, pomohly opory USK PrahaProfimedia
Americké basketbalistky s velkým přičiněním opor USK Praha Brionny Jonesové a Alyssy Thomasové rozdrtily na mistrovství světa v Sydney Jižní Koreu 145:69 a počtem nastřílených bodů vytvořily historický rekord šampionátu. O dva body předčily výkon Brazilek v utkání s Malajsií z roku 1990 (143:50). Vlastní maximum Američanky překonaly o 26 bodů. Asijskému soupeři nedaly šanci a v každé čtvrtině nastřílely 32 či více bodů.

Jonesová se na rekordním výsledku podílela z pozice náhradnice 24 body za 25 minut hry, byla nejlepší střelkyní zápasu a přidala i osm doskoků. Členka základní pětky Thomasová zaznamenala za 17 minut 10 bodů, osm doskoků a sedm asistencí. Dvouciferným počtem bodů přispělo k výhře osm hráček.

"To bylo skvělé, skvělé. Koš dala každá z nás a v tom je ta krása. Přispěla každá, od první po dvanáctou," radovala se autorka 20 bodů a osmi doskoků A'ja Wilsonová. "Každou z nás to vtáhlo. A myslím, že teď, protože máme kompletní tým, si to začíná sedat a začínáme se rozjíždět," dodala s poukazem na to, že Američanky poprvé po příletu tria šampionek WNBA odehrály zápas v kompletním složení. Do předchozích tři utkání zasáhlo vždy jen devět hráček.

Úřadující trojnásobné mistryně světa z USA protáhly vítěznou sérii na šampionátech už na 26 zápasů a vyrovnaly rekordní šňůru 26 vítězství svých předchůdkyň z let 1998-2006. Naposledy prohrály v semifinále MS 2006 s Ruskem.

Výsledky mistrovství světa žen

Do čtvrtfinále tým USA doprovodí ze skupiny A po třetích výhrách Belgie a Čína. Belgické semifinalistky posledního MS porazily 86:55 Bosnu a Hercegovinu a s 18 body a čtyřmi trojkami byla strůjkyní vítězství Hind Ben Abdelkaderová.. Asijské vicemistryně přehrály Portoriko 95:60.

Ve skupině B už je rozhodnuto o všech postupujících. Ke Kanadě se připojily Francouzky, Srbky a také domácí Australanky, které ukončily neporazitelnost severoamerického týmu a po vítězství 75:72 se po třetí výhře za sebou ujaly vedení v tabulce díky nejlepšímu skóre.

Vicemistryně Evropy z Francie porazily 67:53 Japonsko a pro stříbrné olympijské medailistky třetí porážka znamená, že play off bude bez nich. Mohou se už pouze bodově dotáhnout na Srbky, s nimiž v Sydney prohrály vzájemný zápas. Mistryně Evropy udělaly krok k postupu vítězstvím 81:68 nad Mali, k němuž si pomohly deseti trojkami, z toho šest jich trefila autorka 20 bodů Saša Čadová.