Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ally Pally, den pátý: De Sousa i Cameron předvedli velké obraty, Price bavil zavíráním

Aktualizováno
Ally Pally, den pátý: De Sousa i Cameron předvedli velké obraty, Price bavil zavíráním
Ally Pally, den pátý: De Sousa i Cameron předvedli velké obraty, Price bavil zavíránímProfimedia
Pondělní program šipkařského mistrovství světa nabídl prestižní duel mezi José Oliveirou de Sousou (48) a Australenem Simonem Whitlockem (53). Po parádním obratu nakonec slaví postup portugalský šipkař. Do dalšího kola turnaje postupuje i světová jednička Gerwyn Price (37). Ten sice první set proti Lukeovi Woodhouseovi (34) ztratil, pak už byl ale suverénní a poměrně hladce zvítězil v poměru 3:1 na sety.

Gilding – Owen 3:2

Velmi dramatický duel byl k vidění mezi Angličanem Andrew Gildingem a Velšanem Robert Owenem. Ačkoliv to dlouho vypadalo, že utkání pro sebe překvapivě získá až 134. hráč světového žebříčku, nakonec zvítězily zkušenosti Gildinga, který závěrečný pátý set ovládl 3:1 na legy. Owenovi , který hrál na MS poprvé, nepomohlo ani skvělé zavření na 154 ve čtvrtém setu. Ani jeden z hráčů se nedostal nad devadesátibodový průměr na tři šipky.

Jansen – Nebrida 3:2

V tomto zápase byl výrazným favoritem Holanďan Danny Jansen, který nastoupil proti Paolu Nebridovi z Filipín. Úvod zápasu se podle předpokladů odehrával v režii Jansena, když získal první dva sety a v tom třetím měl možnost utkání ukončit, svou příležitost ale promarnil a Filipínec utkání zdramatizoval natolik, že o vítězi musel rozhodnout závěrečný pátý set. V něm už ale Jansen dominoval a vyhrál jasně 3:0 na legy. Oba hráči měli problémy se zavíráním, když ani jeden nepřekročil 23 %.

Zonneveld – Williams 0:3

Poměrně jednoznačný duel byl k vidění mezi Nielsem Zonneveldem a Lewisem Williamsem. Od samého začátku měl jasně navrch Velšský šipkař, který ovládl první set díky lepšímu zavírání (42,86%). To, že je lepším hráčem potvrdil i v následujících dvou setech, které také vyhrál. Podstatně lepší byl také v průměru získaných bodů na tři šipky (92,81), Holanďan se naopak nedostal přes hodnotu 87.

De Sousa – Whitlock 3:2

Odpolední program na mistrovství světa nabídl i souboj dvou zkušených šipkařů, kde Portugalec José Oliveira de Sousa vyzval Australana Simona Whitlocka a diváci se rozhodně nenudili. První dva sety ovládl shodně 3:2 na legy Whitlock, nicméně portugalský šipkař se nevzdal a postaral se o skvělý obrat, když dokázal vyhrát tři sety v řadě. Přestože Australan dokázal zavřít cifru 144, celkově měl s touto disciplínou problém, když jeho úspěšnost nepřesáhla 21 %. 

Nentjes – Gates 1:3

Američan Leonard Gates přetavil svůj první start na mistrovství světa v postup do druhého kola. Překvapivé vítězství nad Geertem Nentjesem z Nizozemska získal hlavně díky fantasticky zahrané třetí sadě, kterou pro sebe získal poměrem 3:0 na legy a měl v ní 75% úspěšnosti zavírání. Naopak Nentjes se trápil a nakonec ztratil i čtvrtý set, ač se mu koncovku podařilo zdramatizovat. Gates, který dříve hrával baseball, si atmosféru v Ally Pally užíval. "Tohle byla úplně jiná úroveň, než co jsem kdy mohl hrát. Je to úžasný pocit," děkoval po postupu do druhého kola, kde ho čeká souboj domácím Stephenem Buntingem. "Byl jsem příliš nervózní. Těsně jsem míjel, nedařily se mi triply, bylo to zklamání. Soupeř měl na své straně i publikum. Ne, že by mě to nějak výrazně ovlivnilo, ale nečekal jsem to,” přiznal Nentjes.

Edhouse – Cameron 2:3

O další zámořskou senzaci se postaral Kanaďan David Cameron, který ve své premiéře na mistrovství světa dlouho bojoval s nervozitou, ale duel s Ritchiem Edhousem nakonec dokázal otočit ze stavu 0:2 na 3:2 na sety. Málo platných bylo domácímu šipkaři celkem osm “stoosmdesátek”, už druhý set pro sebe získal jen se štěstím. Cameron věděl, že nemá co ztratit, začal hrát bezstarostně a skvělými šipkami ve čtvrté a páté sadě nedal Angličanovi šanci. Edhouse si tentokrát (jako v ročnících 2020 a 2022) druhé kolo nezahraje, Davida Camerona čeká zápas proti devátému nasazenému Dannymu Noppertovi z Nizozemska.

Beaton – Van Trijp 0:3

Ve večerním bloku se i do třetice podařilo vyhrát debutantovi světového šampionátu. Pětadvacetiletý Danny van Trijp z Nizozemska neměl respekt k ostřílenému veteránovi Stevu Beatonovi a o 33 let staršího Angličana vyřadil nekompromisně 3:0 na sety. Beaton, který se stal v roce 1996 mistrem světa v konkurenční organizaci BDO a v minulosti třikrát postoupil mezi 16 nejlepších hráčů mistrovství světa PDC (2002, 2004 a 2020), tentokrát ani jednou nehodil 180 a měl i problémy se zavíráním. Van Trijp, jenž přišel na svět až po dobách Beatonovy největší slávy, nemusel hrát extra vysoké náhozy (průměr 87,06) a přesto si dokázal připravit pozice k vítězství. Nizozemského šipkaře čeká ve druhém kole souboj se světovou sedmičkou Jonnym Claytonem.

Price – Woodhouse 3:1

Na závěr pondělního večera se Ally Pally dočkala i vystoupení světové jedničky. Gerwyn Price sice prohrál s Lukem Woodhousem první set, na konci toho druhého ale svému soupeři fantastickým zavřením Bull-9-D12 naznačil, že se dostává do varu. Velšský šampion od třetí sady svým výkonem otupil sebevědomí čtyřiatřicetiletého Woodhouse a hrál i pro publikum. Následující zavření bullem už bylo jen dalším krokem k blížícímu se postupu.

Price sice nasázel "jen" dvě stoosmdesátky, ale jeho jisté a nečekané kombinace při zavírání odměnily fanoušky za čekání na poslední zápas večera. Gerwyn Price si jistě zajistil vstupenku do třetího kola, kde se střetne s vítězem souboje mezi Raymondem van Barneveldem a Ryanem Meiklem.