Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ally Pally, den osmý: Šipka od senzace. Sedláček promarnil match dart a Češi končí

Aktualizováno
Ally Pally, den osmý: Šipka od senzace. Sedláček promarnil match dart a Češi končí
Ally Pally, den osmý: Šipka od senzace. Sedláček promarnil match dart a Češi končíInstagram / Adam Gawlas
S blížícím se Štědrým dnem je v Alexandra Palace tradičně rušno. Šipkařské MS má na programu osmý hrací den, který kromě hvězdné trojice James Wade (39), Luke Humphries (27) a Gary Anderson (51) nabídl i dvojnásobnou českou nadílku. Do druhého kola šampionátu organizace PDC vstoupil Adam Gawlas (20), který však nestačil na Ryana Searleho (35). Na pódium Ally Pally se představil také Karel Sedláček (43). "Zlej Kája" předvedl skvělý výkon, proti Dirku van Duijvenbodemu (30) ale promarnil šipku na vítězství a česká účast na MS tak končí.

Až do letošního roku nikdy nestáli na slavném pódiu Alexandra Palace dva čeští šipkaři během jednoho mistrovství světa. Stejně tak se nikdy v třicetileté historii světového šampionátu nestalo, že by český hráč postoupil přes první kolo. To vše je minulostí. Přepsal ji Adam Gawlas, který v sobotu zdolal v pěti setech Richieho Burnetta.

Na nadějného mladíka z Návsí čekala o poznání těžší zkouška, vyzval 16. hráče světa Ryana Searla. V souboji s "Heavy Metalem", který je tak trochu unikát, jej nečekalo nic lehkého. To se potvrdilo a Gawlas dal po třech setech světovému šampionátu sbohem.

Totéž platí pro Karla Sedláčka, který na závěr odpoledního programu vyzval 14. hráče světa Dirka van Duijvenbodena, a byť s účetním z lilkové farmy svedl vyrovnanou bitvu, turnaj pro něj po porážce 2:3 skončil.

Odpolední program

Van Duijvenboden – Sedláček 3:2

Obrovské drama a skvělou podívanou nabídl na závěr odpoledního programu zápas Dirka van Duijvenbodeho s druhým českým šipkařem na MS Karlem Sedláčkem. "Zlej Kája" se ujal v duelu vedení 2:1 na sety a v rozhodující páté sadě měl dokonce k dispozici "match dart". Šipku na vítězství ovšem promarnil a se světovým šampionátem se loučí skvělým výkonem. Ani 40 % úspěšnost na doublech nakonec Čechovi k senzaci nestačila. "The Titan", který nasázel 12 "stoosmdesátek", byl dokonce jedinou šipku od "devítky".

Searle – Gawlas 3:0

Celkem jednoznačná záležitost. Adam Gawlas se při své druhé návštěvě slavného pódia v Alexandra Palace nepotkal s dobrou formou a především kvůli mizernému průměru na tři šipky 82,04 na mistrovství světa končí. "Flawlas" mohl duel s "Heavy Metalem" zdramatizovat, v koncovce třetí sady však odmítl šanci získat set, za což ihned pykal. Searle jeho nepřesnou šipku na double 20 potrestal zavřením 98. Český mladík se s "Ally Pally" rozloučil alespoň vysokým "checkoutem" 150.

Ratajski – Jansen 3:1

Krzysztof Ratajski potvrdil na úvod čtvrtečního programu roli favorita a ve čtyřech setech vyprovodil z turnaje Dannyho Jansena. "The Mullet" sice začal ve velkém stylu, když zavřel v úvodním legu 116, nakonec však doplatil na mizerný průměr 81,97 na tři šipky a s "Ally Pally" se loučí. "The Polish Eagle" sice nepředvedl svou nejlepší hru, ale i díky slušnému zavírání (29,03 %) míří do třetího kola.

Suljovič – de Decker 3:0

Na první pohled vyrovnané utkání ovládl Mensur Suljovič ve třech setech. Rakušan nijak neexceloval, proti Mikeovi de Deckerovi však získal všechny důležité legy. Slušná úspěšnost na doublech (30 %) a nikterak oslnivý průměr na tři šipky 88,65 nakonec stačily "The Gentle" na na postup do dalšího kola.

Večerní program

Anderson – Razma 3:1

V tomto duelu byl papírovým favoritem skotský šipkař Anderson, což nakonec potvrdil i v praxi. Hned v prvním setu se mu podařilo zavřít 100 a dostal se do vedení 1:0. Ve druhém setu však Razma svého slavnějšího protivníka potrápil o poznání více a nakonec ho dokonce vyhrál. Přestože další dva sety už vyhrál opět Anderson, rozhodně nešlo o jednoznačný duel. Všechny čtyři odehrané sety vždy rozhodoval až pátý leg. Anderson dosáhl průměru na tři šipky hodnoty 96,39, což výrazně přispělo k jeho triumfu.

Wade – Williams 2:3

Velkého překvapení se diváci dočkali v zápase mezi Jamesem Wadem a Jimem Williamsem. Wade, kterému patří ve světovém žebříčku osmá pozice, nedokázal o rok mladšího Velšana udolat a balí kufry o dost dříve, než sám čekal. První set přitom Angličan poměrně přesvědčivě vyhrál. Od setu druhého ale začal ukazovat své kvality i Williams, jenž duel dotáhl až do setu pátého. Ten patřil právě velšskému hráči, který tak postupuje do dalšího kola, kde se střetne Gabrielem Clemensem.

Humphries – Hempel 3:2

Pětisetové drama přinesl také duel mezi světovou pětkou Lukem Humphriesem a Němcem Florianem Hempelem. Přestože anglický favorit jde nakonec dále, na postup se pořádně nadřel. Statistiky však ukazují, že do dalšího kola se dostal po právu. Humphries měl více "180" (7), lepší zavírání (29,27 %), průměr na tři šipky (90,95) i více vyhraných legů (12-7).

Van der Voort – Menzies 3:0

Poměrně jasnou záležitostí se stalo klání mezi Vincentem Van der VoortemCameronem Menziesem. Už první set poměrně jasně ukázal, kdo bude mít v tomto duelu navrch – Holanďan ho s přehledem vyhrál 3:0 na legy a ujal se vedení. Skotský šipkař se v následujících dvou setech sice zlepšil, ale Van der Voort výrazně lépe zavíral (56,25 %), což se stalo klíčem k jeho postupu.