Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ally Pally, den jedenáctý: Van Gerwen si poradil se Suljovičem, Smith zvládl drama

Aktualizováno
Ally Pally, den jedenáctý: Van Gerwen si poradil se Suljovičem, Smith zvládl drama
Ally Pally, den jedenáctý: Van Gerwen si poradil se Suljovičem, Smith zvládl dramaProfimedia
V londýnské Alexandra Palace pokračovaly jedenáctým dnem osmifinálové boje mistrovství světa šipkařů organizace PDC. Trojnásobný šampion Michael van Gerwen (33) si poradil s Mensure Suljovičem (50), postup mezi nejlepších 16 zkompletovali mimo jiné i José de Sousa (48) a Alan Soutar (44). Naopak dvojnásobný mistr světa Gary Anderson (52) je ze hry venku. O pořádné drama se na závěr dne postaral loňský finalista Michael Smith (32), který však nakonec odvrátil ztrátu dvou setů a zvítězil nad Martinem Schindlerem (26) 4:3.

Odpolední program

Searle –⁠ Sousa 3:4

José de Sousa sice prohrával s Ryanem Searlem 0:3 na sety, ale dramatickou bitvu pro sebe nakonec získal. V úvodu zápasu portugalský šipkař ztrácel, neboť "Heavy Metal" hrál až výjimečně dobře při zavírání (úspěšnost přes 40 %). Jenže s koncem třetí sady kouzlo Angličana pominulo.

De Sousa krůček po krůčku ukrajoval ze soupeřova náskoku a nakonec si vynutil rozhodující sedmý set. I v něm hrál Searle nevýrazně a nakonec mu nepomohla ani “180” v rozhodujícím legu. Narozdíl od začátku zápasu chyboval na doublech a De Sousa mohl poprvé v kariéře ochutnat postup mezi 16 nejlepších hráčů mistrovství světa.

Noppert –⁠ Soutar 2:4

Skot Alan Soutar přetavil i svoje druhé vystoupení v Ally Pally v postup do osmifinále. Zápas se světovou devítkou Dannym Noppertem z Nizozemska sice musel otáčet ze stavu 0:2 na 4:2, ale právě gradace jeho výkonu byla pro vítězství rozhodující.

Soutar zadělal na triumf v koncovce páté sady, kdy dokázal zavřít na 152, a korunoval tím úspěšnost při podání soupeře –⁠ získal pro sebe osm posledních legů, ve kterých Noppert začínal. Nizozemec tak ani na pátý pokus nepřešel přes 3. kolo mistrovství světa.

Anderson –⁠ Dobey 1:4

"Létající Skot" Gary Anderson letos svůj třetí titul mistra světa nezíská. Po loňském semifinále a předloňském finále ho tentokrát vyřadil Chris Dobey už ve třetím kole. Anderson sice získal pět z prvních šesti legů, dál už ale spíš sledoval Dobeyho jistou hru.

Angličan pro sebe získal čtyři sety v řadě a potvrdil, že na mistrovství světa umí podávat stabilně dobré výkony. Počtvrté během pěti posledních pěti let je mezi 16 nejlepšími a v osmifinále ho čeká derby s Robem Crossem nebo Mervynem Kingem.

Večerní program

Cullen –⁠ Heta 4:0

Rychlé a vcelku jednoznačné. Tak se dá ve zkratce popsat první utkání středečního večerního programu. Joe Cullen sice nevstupoval do souboje s Damonem Hetou servisem, ten však Australanovi uzmul a ujal se vedení. To už nepustil, neboť neztratil jedinou sadu. "The RockStar", který se mezi fanoušky těší obrovské popularitě, povolil soupeři pouze pět legů a pohodlně zamířil do osmifinále. Angličan si tam pomohl i více než slušným průměrem 98,09.

Van Gerwen –⁠ Suljovič 4:2

Na papíře to měla být jednoznačná záležitost, čemuž napovídal i výsledek po dvou sadách. Michael Van Gerwen, dost možná největší favorit na titul mistra světa, vedl nad Mensurem Suljovičem vcelku rychle 2:0. Rakušan však zabral a dostal Nizozemce pod tlak. "MVG" se však nenechal zastrašit ani vysokým závěrem 161 od "The Gentle" a nakonec po výsledku 4:2 zamířil mezi nejlepších 16 šipkařů světa. Pomohl si k tomu fantastickým průměrem na tři šipky – 107,66.

Smith –⁠ Schindler 4:3

"Jsem na sebe hrdý," pronesl na pozápasové tiskové konferenci Michael Smith. Ještě, aby ne. Angličan ztrátcel v dramatickém osmifinálovém duelu s Martinem Schindlerem už dvě sady a zdálo se, že se v Alexandra Palace budou muset fanoušci obejít bez obou účastníků posledního finále. "Bully Boy" ovšem zabral a především v poslední, rozhodující sadě předvedl neskutečný výkon – průměr na tři šipky 103,14 pustil německého soupeř pouze ke třem šipkám na double. Čtvrtý hráč světa zvládl v průběhu utkání rovněž ulovit tzv. "Big Fish", tedy zahrát nejvyšší možné zavření na tři šipky (170).